Ιονέσκο σε ένα ξεχασμένο drive-in

Ιονέσκο σε ένα ξεχασμένο drive-in

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμάξωμα ενός κατεστραμμένου κόκκινου αυτοκινήτου σκουριάζει ξεχασμένο εδώ και χρόνια σε μία άκρη. Γύρω λάστιχα και παλιές κινηματογραφικές μηχανές – απέναντι βαρέλια, πεσμένα στο έδαφος σαν ένα αποσυναρμολογημένο παιχνίδι του λούνα παρκ. Στο βάθος χάσκει μία ξεχαρβαλωμένη οθόνη σινεμά, μπροστά της παρατημένα παλιά παιχνίδια, κούκλες, ένα ξύλινο αλογάκι, ένα ψυγείο, ρούχα, μια γραφομηχανή πάνω στο πιάνο. Ολα τα αντικείμενα-φετίχ που συνοδεύουν σχεδόν εδώ και τρεις δεκαετίες τις δουλειές του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα βρίσκονται εκεί, στη σκηνή του Rex. Ο κόσμος του Ευγένιου Ιονέσκο συναντά την αισθητική του Τζιμ Τζάρμους, και οι ηθοποιοί ενός παράξενου θιάσου φθάνουν σε αυτό το ερειπωμένο drive-in για να «διασκεδάσουν» τους θεατές του παίζοντας μια άγρια φάρσα: «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο που κάνει αύριο πρεμιέρα. Είκοσι ηθοποιοί, 95 χαρακτήρες, 250.000 νεκροί.

«Καθώς ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και τα προσωπεία πέφτουν, οι άνθρωποι, ανίσχυροι, οδηγούνται σε ένα κρεσέντο τρόμου και αγωνίας. Η απειλή είναι παντού. Οσο οι ώρες προχωρούν, όλα αλλάζουν, φανερώνοντας πως κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής. Η άγνωστη αρρώστια προκαλείται από την πόλη, τους πολίτες· είναι μια αρρώστια κοινωνική, αξιών», λέει ο Γιάννης Κακλέας, που αεικίνητος μας ξεναγεί στον κόσμο –τα σκηνικά έγιναν από τον ίδιο σε συνεργασία με τον Σάκη Μπιρμπίλη, που έκανε και τους εντυπωσιακούς φωτισμούς– του εμβληματικού, σπονδυλωτού έργου του Γαλλορουμάνου Ιονέσκο.

Ιονέσκο σε ένα ξεχασμένο drive-in-1

Είκοσι ηθοποιοί, 95 χαρακτήρες, 250.000 νεκροί…

Ο συγγραφέας έγραψε το «Παιχνίδι της σφαγής» το 1970, και το έργο παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο. «Ο Ιονέσκο μιλάει για τη δημιουργία και την καταστροφή της πόλης. Η αρρώστια είναι αυτοάνοση, σωματική και ψυχική», παρατηρεί στην «Κ» ο Γιάννης Κακλέας, τονίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για καταγραφή της σημερινής εποχής, με την πολυπρισματική κρίση στην Ελλάδα να προσφέρει καίριους παραλληλισμούς.

Η τετραμελής ορχήστρα επί της σκηνής δίνει την αίσθηση ενός υποβλητικού μπαρ και υπογραμμίζει μουσικά τα δραματουργικά σημεία. «Υπάρχουν μουσικά μέρη που έχουν προκύψει μέσα από μία οργανική “συνεργασία” με το κείμενο και τις ερμηνείες. Μαζί με τον μουσικό Σταύρο Γασπαράτο και την Ελένη Μανωλοπούλου στα κοστούμια, κάναμε το δικό μας στυλιστικό ταξίδι», λέει ο Γιάννης Κακλέας.

«Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η αρρώστια αρχίζει να προσβάλλει τους ιστούς της μικρής μας κοινωνίας· πρώτα τα μυαλά και ύστερα τα σώματα», ανακοινώνει ο κομπέρ, δίνοντας το σήμα να ξετυλιχθεί το γαϊτανάκι των 27 σκηνών που περιγράφουν τα πρόσωπα μιας κοινωνίας που αποζητάει την ίαση. Θα τη βρει; Και πώς;

​​Εθνικό Θέατρο – Rex (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210-33.05.074). Από αύριο 22/2. Τετάρτη – Σάββατο στις 8 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή