«Η Βρετανία δεν θα γίνει… Μαντ Μαξ μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.»

«Η Βρετανία δεν θα γίνει… Μαντ Μαξ μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου εξετάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το ενδεχόμενο να σταματήσει η καταβολή των οφειλομένων στις Βρυξέλλες, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική εμπορική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή. Αυτά τα χρήματα (40 δισ. στερλίνες) αφορούν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάλογες απειλές είχαν εκτοξεύσει κυβερνητικά στελέχη και πριν από έναν χρόνο. Και τότε οι Βρυξέλλες είχαν δυσαρεστηθεί, ενώ ο αντίκτυπος για τη Βρετανία κάθε άλλο παρά ευνοϊκός ήταν. Βέβαια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η μη καταβολή των 40 δισ. στερλινών δεν είναι και η προτιμώμενη λύση από το Λονδίνο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, στο πλαίσιο προκαταρκτικής συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας της από την Ε.Ε., η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί να καταβάλει το εν λόγω ποσόν και να καλύψει εκκρεμότητες για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τον Μάρτιο πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες Λονδίνου – Βρυξελλών για τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις, αλλά η όποια συμφωνία προκύψει θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο της Βρετανίας. Η κ. Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αποσαφηνίσει το όραμά της για το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. Αρκεί να πείσει και να πιέσει και τους υπουργούς της. Από τη στιγμή που θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, οι Βρετανοί θα προσπαθήσουν να πιέσουν τους εταίρους τους να το λάβουν υπ’ όψιν, ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, «όσον αφορά την κατάρτιση των όρων που θα διέπουν την αποχώρησή μας, πρέπει να συνεκτιμηθεί και η μελλοντική διμερής σχέση μας. Είναι αλληλένδετα θέματα».

Προς το παρόν, ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος κάνει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός συστήματος «αμοιβαίας αναγνώρισης», όπου οι συμβαλλόμενοι θα συναινέσουν σε κοινούς στόχους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την προστασία των καταναλωτών, για παράδειγμα, αλλά θα χαράξουν ανεξάρτητες πολιτικές για την επίτευξή τους. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις επιδιώκει να κατευνάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών ότι η Βρετανία θα σπεύσει να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή και να εφαρμόσει πιο χαλαρούς κανόνες για το επιχειρείν. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μετά την αποχώρησή μας δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δυστοπικό κόσμο, όπως αυτόν στην ταινία “Μαντ Μαξ”, αλλά να διατηρήσουμε τις υψηλές προδιαγραφές που έχουμε σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή