Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση

Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναμένουμε τον υπουργό να έρθει να μείνει στην εστία μας!». Με αυτή την πρόσκληση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και με φωτογραφίες που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις, απαντούν οι φοιτητές στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας αλλά και του αρμόδιου Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να υποβαθμίσουν το θέμα. Διότι ακόμη και εάν η κατάσταση δεν είναι καινούργια, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία, έστω για τη βελτίωσή της, ανήκει στον υπουργό Παιδείας.

Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση-1

Φωτογραφίες που παρουσίασαν φοιτητές στον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να καταδείξουν την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες.

Ειδικότερα, φθορές σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια, σπασμένα τζάμια, τοίχοι με εμφανή και εκτεταμένα κατεστραμμένα μέρη, τουαλέτες άθλιες, παλιές και κακοσυντηρημένες υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι μόνιμη εικόνα σε φοιτητικές εστίες της χώρας. Και σαν να μην έφθασαν αυτά, δεν λείπουν τα ατυχήματα που αποδίδονται και στις κακές υποδομές. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα στο εστιατόριο της εστίας του ΕΜΠ έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να κληθεί η πυροσβεστική. Για το θέμα, χθες μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. «Θελήσαμε να παρουσιάσουμε στον υπουργό τα προβλήματα. Ουσιαστικά λίγες φωτογραφίες αρκούν για να καταδείξουν την κατάσταση», ανέφερε στην «Κ» ο Νίκος Φάσας, μέλος του ΜΑΣ και φοιτητής στο ΕΜΠ.

Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση-2

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι φοιτητές εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν 25 φοιτητικές εστίες, οι οποίες εποπτεύονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με 8.097 θέσεις. Αλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ΑΕΙ, μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Ωστόσο, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το πατρικό και, κατά συνέπεια, οι 14.000 θέσεις αντιστοιχούν στο 9% των «μεταναστών» φοιτητών.

Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση-3

Τουαλέτες με μούχλα, η καθημερινότητα πολλών φοιτητών.

Πάντως, χθες ο κ. Γαβρόγλου απουσίαζε στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, και τους φοιτητές συνάντησε έμπειρος συνεργάτης του. Εκείνος, αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, ότι «ο υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, σε μια εμφάνιση υποψήφια για Οσκαρ υποκριτικής (αν όχι υποκρισίας), έφερε την πραγματικότητα στα μέτρα του! Οχι μόνο δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα συγκεκριμένα, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορεί ότι πρόκειται για “καταστροφολογία”, ότι πολλά από τα προβλήματα “έχουν βελτιωθεί” και άλλα είναι ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις εστίες: την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά από εστίες, τη μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας». Η απάντηση του συνεργάτη κινήθηκε στη γραμμή του υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή