Σεντένο: Σημαντική η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας

Σεντένο: Σημαντική η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” ως ασπίδα προστασίας που θα δημιουργήσει περισσότερη σιγουριά στην ελληνική οικονομία ο επικεφαλής του Εurogroup Μ. Σεντένο.

Ο κ. Σεντένο μίλησε σήμερα το πρωί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι «είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» ποια θα είναι η ακριβής μεταμνημονιακή διευθέτηση. «Κρίνω ότι όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί και τα διαθέσιμα μέσα θα πρέπει να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup. Η τοποθέτηση Σεντένο ήρθε μετά από ερώτηση ευρωβουλευτή στην οποία ανέφερε πως  ο Έλληνας Υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δήλωσε χθες στο ευρωκοινοβούλιο ότι αν η Ελλάδα ζητήσει προληπτική γραμμή αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υπονομεύσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες πως «δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή «δεν εμπιστευόμαστε την Eλλάδα. Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο.»

«Αν οι τωρινές πολιτικές συνεχιστούν τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο όπως είχε προβλεφτεί” είπε  και ανέφερε πως χρειάζεται και στο εσωτερικό της Ελλάδας να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη του προγράμματος θα συνεχιστούν με την εναλλαγή των “πολιτικών κύκλων». «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως ήταν πολύ σημαντικό και για την Πορτογαλία, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και για να αυξηθούν οι επενδύσεις» ανέφερε.

Ο κ. Σεντένο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημασία της “ ιδιοκτησίας” των πολιτικών καθώς όπως είπε το “κλειδί” για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει από προσωπική εμπειρία, ως υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Ο Μ. Σεντένο υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον πλέον ομαλό τρόπο και ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός από δύο που εκκρεμούν, ενώ η γενική αξιολόγηση είναι θετική. Εξήγησε ότι μόλις ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ο ΕSM θα προχωρήσει στην επόμενη εκταμίευση, μέρος της οποίας θα πάει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή