Γαλλική επιτυχία με γερμανική συνταγή

Γαλλική επιτυχία με γερμανική συνταγή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η ανεργία στη Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1975, πέφτοντας από το 9,6% στο 8,9%. Ηταν το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η αύξηση των θέσεων απασχόλησης αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία. Επειτα από αρκετά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε σημαντικά στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έδωσε ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις της Γαλλίας.

Ωστόσο, η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην ανάκαμψη άλλων οικονομιών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 η Γαλλία εφάρμοσε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από κάθε άλλη προηγμένη χώρα.

Το 2017 προχώρησε σε αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας της. Η μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας δίνει πρόσθετα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις κάνουν προσλήψεις και επενδύσεις, αλλά και σε όσους ανέργους βρουν εργασία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν έργο του σημερινού προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά είχαν ξεκινήσει από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ. Ο κ. Μακρόν εφαρμόζει πλέον στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Γερμανία εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν μεγάλη σημασία. Επειτα από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς ανόδου της ανεργίας, ενισχύθηκε η απασχόληση στη Γερμανία χάρη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχεδίασε το 2004 ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και τις παρουσίασε ως «Ατζέντα 2010». Από το 2005 και μετά στη Γερμανία έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6 εκατ. θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανεργία από 11,2% στο 3,6% τον Δεκέμβριο του 2017.

Περίπου μία δεκαετία αργότερα, η Γαλλία ενδέχεται να εμφανίσει την ίδια ανάκαμψη της απασχόλησης που γνώρισε η Γερμανία. Η διαφορά ανάμεσα στην ανεργία της Γαλλίας και της Γερμανίας καταδεικνύει το δυναμικό που μπορεί να απελευθερώσει η Γαλλία μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Δεν έχουν αντιμετωπισθεί όλες οι προκλήσεις, αλλά ο κ. Μακρόν έκανε την αρχή. Στη διάρκεια της θητείας του ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να περικόψει 120.000 από τα 5 εκατ. θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, να επιτρέψει τη σύναψη περισσότερων προσωρινών συμβάσεων εργασίας και να εξαρτήσει τις αμοιβές των εργαζομένων από την απόδοσή τους. Οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν πόσο προσπαθούν οι άνεργοι να βρουν εργασία και αν δεν δικαιούνται να αρνηθούν πολλές φορές θέση εργασίας που τους προσφέρεται. Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης θα αναβαθμιστούν ώστε να μειωθεί το έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις. Ενδέχεται, έτσι, να περιορισθεί η διαρθρωτική ανεργία και να προσεγγίσει τα επίπεδα της Γερμανίας. Ο κ. Μακρόν σκοπεύει, άλλωστε, να απλουστεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, συγχωνεύοντας 37 διαφορετικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν στη Γαλλία.

Ασφαλώς είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για χρυσή δεκαετία. Θα χρειαστεί χρόνος για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας. Εως τώρα, πάντως, ο κ. Μακρόν φαίνεται να έχει δρομολογήσει τις αλλαγές. Τη δεκαετία του 2020 ενδέχεται να αναδυθεί μια Γαλλία που θα επισκιάσει τη Γερμανία. Αν ο κ. Μακρόν εξακολουθήσει να ενισχύει τα θεμέλια της Γαλλίας, η Γαλλία θα γνωρίσει μια χρυσή δεκαετία με ανάπτυξη και απασχόληση μεγαλύτερη και από την ανάπτυξη της Γερμανίας.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή