80 χρoνια πριν… 21-II-1938

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: (Από κριτική του Αιμίλιου Χουρμούζιου για τα διηγήματα του Αλκιβιάδη Γιαννόπουλου «Η ηρωική περιπέτεια».) «Είχα χαιρετίσει άλλοτε την εμφάνιση του κ. Αλκ. Γιαννοπούλου σαν μια ελπίδα της νεοελληνικής διηγηματογραφίας. Αισθάνομαι αληθινήν ευχαρίστηση που θα το επαναλάβω, απ’ αφορμή τη νέα συλλογή των εννέα διηγημάτων του. Ο κ. Αλκ. Γιαννόπουλος επέτυχε εκεί που άλλοι ναυαγούν -στην προσπάθεια της εμβαθύνσεως του νεοελληνικού διηγήματος, στη δικαίωση δηλαδή του είδους αυτού της πεζογραφίας που, ταλαντευόμενο άλλοτε μεταξύ πεζού τραγουδιού και νουβέλλας, άλλοτε μεταξύ ψυχογραφικού δοκιμίου και ηθογραφίας είχε καταντήσει στο τέλος να χάση την εκτίμηση που διατηρεί ακόμη κι ανανεώνει σ’ ωρισμένες ξένες λογοτεχνίες. [Σημ. «Φ»: Ο Γιαννόπουλος διέθετε ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς νέος είχε ζήσει στη Βόρειο Ιταλία στους κύκλους των φουτουριστών. Θεωρείται εκ των εισηγητών του εσωτερικού μονολόγου στην πεζογραφία μας. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε τους «Γίγαντες του Βουνού» του Πιραντέλο].

ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ: (Τα νέα βιβλία). Τεύκρου Ανθία: «Η έξοδος». Ποιήματα. Κύπρος 1937. Σελ. 48.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΙΡΟΓEΩΡΓΟΥ: Σήμερον η καλλιτέχνις του πιάνου δις Μαρία Χαιρογεώργου -αριστείον Εθνικού Ωδείου και υπότροφος Δήμου Αθηναίων- θα εκτελέση από του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μπάρι τας κάτωθι συνθέσεις: Ραψωδία αριθ. 2 (Τραγούδι στη Νύχτα, Ζώρα: Ελληνικός Χορός, Ντεμπυσύ: Βραδυά στη Γρενάδη, Ντε Φάλλα: «Ισπανικός χορός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή