Ε.Ε. – Βρετανία, ισχυρή συμμαχία και μετά το Brexit

Ε.Ε. – Βρετανία, ισχυρή συμμαχία και μετά το Brexit

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκαν η δημοκρατία και το πνεύμα του πολιτεύματος που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη. Πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη Ιστορία οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν άμεσα πολιτικές απόψεις καθώς συζητούσαν στην Αρχαία Αγορά. Χιλιάδες χρόνια αργότερα οι Βρετανοί γνώρισαν τη σύγχρονη εκδοχή αυτής της διαδικασίας, όταν αποφάσισαν να προσχωρήσει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και πρόσφατα, όταν αποφάσισαν να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τους Βρετανούς, η απόφαση να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. γεννήθηκε από την επιθυμία να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο των αποφάσεων που τους αφορούν άμεσα. Ηταν μια ψήφος για να ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια και να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία, εκτός θεσμών Ε.Ε. Ομως δεν αποτελεί απόρριψη της Ευρώπης συνολικά, ούτε απεμπόληση του σημαντικού ρόλου που θα συνεχίσουμε να έχουμε στην Ευρώπη. Ετσι, καθώς βρίσκομαι στην Αθήνα σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ κάποια από τα βασικά στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής σχέσης με τους φίλους μας στην Ελλάδα. Γιατί είναι στιγμή να επικεντρωθούμε σε ένα κοινό, θετικό όραμα για το μέλλον.

Πρώτον, οι 70.000 Ελληνες που ζουν στη Βρετανία και οι 40.000 Βρετανοί που ζουν στην Ελλάδα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα. Οι δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς είναι ισχυρότατοι και εκτιμάμε ειλικρινά τη συμβολή των Ελλήνων στη ζωή στη Βρετανία, στην κουλτούρα και την κοινωνία, στα πανεπιστήμια και την οικονομία μας – και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε ως βασική προτεραιότητα, κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, τα δικαιώματα των πολιτών. Και χάρη στη φαντασία και των δύο πλευρών, τα καταφέραμε. Τον Δεκέμβριο καταλήξαμε σε συμφωνία που επιτρέπει στους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία το ίδιο δικαίωμα σε διαμονή, περίθαλψη, σύνταξη και εργασία, όπως πάντα. Ομως το ενδιαφέρον μας δεν σταματά σε όσους έχουν ήδη φτιάξει τη ζωή τους σε μιαν άλλη χώρα. Καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε., σχεδιάζουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, μια πολιτική που δεν θα κόβει τις γέφυρές μας με τον κόσμο – πάντα θα καλωσορίζουμε ταλαντούχους Ελληνες. Η συνεχιζόμενη παρουσία τους στη Βρετανία θα στηρίζεται και σε μια δεύτερη αρχή, μια νέα, ευρεία εταιρική σχέση Η.Β. – Ε.Ε. στον τομέα της οικονομίας. Σήμερα 15% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. είναι προς τη Βρετανία και 12% των εισαγωγών στην Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε. είναι από τη Βρετανία. Ως υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου και οι δυο γνωρίζουμε καλύτερα ότι οι φραγμοί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ομως το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να βασίζεται σε δίκαιες πρακτικές, όπως συμβαίνει τώρα. Χθες στην Αυστρία εξήγησα γιατί το Η.Β. επιδιώκει να είναι στην πρωτοπορία παγκοσμίως: επειδή υποστηρίξαμε με σθένος τον δίκαιο ανταγωνισμό εντός Ε.Ε. και θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρμαχοι του δίκαιου ανταγωνισμού και όταν βρεθούμε εκτός. Παρά τις όποιες παρανοήσεις, η Βρετανία δεν έχει κανένα λόγο να οδηγήσει τον ανταγωνισμό επί τα χείρω σε ό,τι αφορά θέματα προτύπων και κανονισμών.

Τέλος, τη μελλοντική μας σχέση πρέπει να διέπει η κοινή επιθυμία να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ήπειρό μας. Οπως δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ανέκαθεν η καλύτερη εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια είναι η διεθνής συνεργασία. Και αποχωρώντας από την Ε.Ε., παραμένει αδιαπραγμάτευτη η δέσμευσή μας για την προάσπιση της ασφάλειας της Ευρώπης και στο μέλλον. Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι και δική μας ασφάλεια και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προάσπισή της. Επομένως, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βρετανικές αρχές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις ελληνικές, ώστε να είναι όλοι οι πολίτες ασφαλείς. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις μας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Γιατί οι απειλές αυτές είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες, δεν γνωρίζουν σύνορα. Το μήνυμα που μεταφέρω στην Ελλάδα είναι ότι, καθώς προχωρούμε σε μια νέα εταιρική σχέση με την Ε.Ε., πρέπει να στηριχθούμε στα επιτεύγματα και στις κοινές μας αξίες. Και παρότι κατά καιρούς φαίνεται ότι το Brexit δοκιμάζει τη σχέση μας, δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε τον τελικό μας σκοπό: Μια συμφωνία που θα προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά μας οικονομικά συμφέροντα, αλλά το πιο σημαντικό, την ασφάλεια των πολιτών μας.

* Ο κ. David Davies είναι Βρετανός υπουργός για Θέματα Αποχώρησης από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή