Το Κονκλάβιο (21/02/18)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το Νταβός, ηλίθιε…

Μέγας κρημνός και μέγα βάραθρο η άγνοια… Το αναφέρω με αφορμή όσους έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα φωτογραφικά ενσταντανέ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διμερείς συναντήσεις που είχε στο Μόναχο δεν ήταν επαρκώς… επίσημα. Θυμίζω ότι αυτό είναι το νόημα τέτοιων συναντήσεων τύπου Νταβός, εξ ου και οι διοργανωτές έχουν κλεισμένους τους συμμετέχοντες σε κάποιο πεντάστερο ξενοδοχείο, όπου… κάνουν bonding τόσο στα πάνελ όσο και στους χώρους του ξενοδοχείου. Το προσπερνώ για να μπω στην ουσία των 12 συναντήσεων που είχε ο Μητσοτάκης στο Bayerischer Hof. Από τους Γερμανούς συνομιλητές του και κυρίως από τους παράγοντες του CSU (Μάρκους Ζέντερ, Αλεξάντερ Ντόμπριντ) προκύπτει ανησυχία για την προοπτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης και για τον ρόλο της Α. Μέρκελ. Περιττό να προσθέσω ότι οι Βαυαροί δεν πείθονται από την αισιοδοξία του Πιερ Μοσκοβισί για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Aν πείθονταν, δεν θα ήταν Βαυαροί.

Κυβερνητική εκπροσώπηση…

Μένω στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, όπου ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για μία σειρά θεμάτων τόσο στον Μπιναλί Γιλντιρίμ –παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μ. Τσαβούσογλου– όσο και στον Σεργκέι Λαβρόφ. Το υπογραμμίζω γιατί προγραμματισμένο να μετάσχει στη διάσκεψη ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Ματαίωσε, όμως, τη συμμετοχή του. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τη ματαίωσε μόλις επιβεβαίωσε ο Κυριάκος. Κυβερνητική πηγή μού δικαιολόγησε την απουσία του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι προτίμησε να πάει στο Νταβός αντί στο Μόναχο. Εξάλλου, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Πάνο Καμμένο. Ο ΥΠΕΘΑ εμφανίστηκε στο Μόναχο το απόγευμα της Παρασκευής και αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου, εξ ου και η παρουσία του ήταν περιορισμένη. Μπορεί αυτός να ήταν ο λόγος που, όπως πληροφορούμαι, δεν εμφανίστηκε στο πάνελ όπου υποτίθεται ότι θα μιλούσε. Εξάλλου, είχε να πάει στη Σκύρο με τον πρωθυπουργό. Με τον Κυριάκο, πάντως, δεν διασταυρώθηκε ούτε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου.

Ενήλικος στο δωμάτιο

Δεν ξέρω πόσο δραματικό ήταν για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το «κατσάδιασμα» από τον Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας. Υποψιάζομαι, όμως, ότι δεν συνδέεται μόνο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Για να το θέσω με όρους ευρωπαϊκών ισορροπιών, επί της παρούσης ο Ντράγκι είναι η μόνη σταθερά σε ένα κάδρο προσώπων που θυμίζει στην καλύτερη κινούμενη άμμο και στη χειρότερη το κενό που μπορεί να δημιουργήσει στο κέντρο η γρήγορη κυκλική κίνηση του νερού, καταπίνοντας με διαβολική ταχύτητα πολιτικά πρόσωπα (ρουφήχτρα). Το ίδιο το Eurogroup περνά μεταβατική φάση: ύστερα από οκτώ χρόνια ηγετικής παρουσίας του Σόιμπλε, θα δει (στη μεθεπόμενη συνεδρίαση) στην καρέκλα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έναν Σοσιαλδημοκράτη. Την ίδια ώρα, ο επί πέντε χρόνια πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ αντικαταστάθηκε από τον Πορτογάλο Σεντένο. Τώρα φεύγει ο Ισπανός Ντε Γκίντος (για την ΕΚΤ), χρόνους τους άφησε και ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, ενώ πριν από λίγους μήνες άλλαξαν ο Ιρλανδός (ύστερα από έξι χρόνια) και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Μόνο ο Χάρης Γεωργιάδης έχει μείνει αμετακίνητος πέντε χρόνια! Με απλά λόγια, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί το στίγμα και οι δυναμικές του Eurogroup. Μέχρι τότε, κάποιος πρέπει να παίξει τον ρόλο του… ενηλίκου στο δωμάτιο.

Χαμένοι στη διαδικασία

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς το προεδρείο επέμεινε να στηθούν δέκα κάλπες απόψε, χωρίς, όμως, αυτό να προκύπτει από την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση της Προανακριτικής. Στην προσπάθειά της να πείσει ότι στοιχειοθετούνται κατηγορίες για τα δέκα πρόσωπα, η Τ. Χριστοδουλοπούλου έκανε αναφορά στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως Διαφθοράς προς τη Βουλή. Ξέχασε, όμως, τη σατανική λεπτομέρεια ότι σε αυτό υπήρχε και το όνομα του Π. Κουρουμπλή, το οποίο, όμως, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία. Κώστας Τσιάρας και Βασίλης Κεγκέρογλου εμφανίστηκαν στην ίδια γραμμή, κατά του να στηθούν δέκα κάλπες, ενώ τους κυβερνητικούς κατακεραύνωσε και ο Σπύρος Λυκούδης.

Ζωή, λείπεις…

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι το σημερινό 20λεπτο που έχει ορίσει ο Νίκος Βούτσης ως χρόνο ομιλίας για τον καθένα από τους δέκα εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis, ήδη συζητείται ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς δεν αναμένεται να τηρηθεί από κανέναν. Πόσο μάλλον από τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως το έθετε πηγή μου, «θα είναι όπως πάντα αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί δέκα». Το ίδιο υποθέτω ότι ισχύει και για τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι θα εμφανιστεί με ντοκουμέντα και στοιχεία που αφορούν το κυβερνητικό στρατόπεδο. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος διαμήνυσε σε συνομιλητή μου ότι είναι έτοιμος «όχι για μία, αλλά για πολλές ομιλίες». Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσω και την αισιόδοξη εκτίμηση έμπειρου κοινοβουλευτικού ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα, προβλέπω το ξύπνημα ένδοξων συριζαίικων μνημών, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν πρόεδρος της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη αθώος του μνημονιακού αίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή