Η Μέση Ανατολή αλλάζει την Ευρώπη

Η Μέση Ανατολή αλλάζει την Ευρώπη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία νέων δεδομένων στην Ευρώπη. Συνετέλεσε στην εμφάνιση και την άνοδο ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, περίεργες προσωπικότητες το εκμεταλλεύθηκαν για να βγουν στο προσκήνιο, εξαιτίας του ιστορικά κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό στη Γερμανία, βλέπουν τις δυνάμεις τους να μειώνονται, χώρες της Μεσευρώπης έχουν τώρα κυβερνήσεις που θυμίζουν άλλες ταραγμένες εποχές, το Brexit υποκινήθηκε από πολιτικάντηδες ανάλογου φυράματος, ο ευρωπαϊκός Νότος μεταμορφώθηκε σε σάλα υποδοχής ή και αποθήκευσης των δυστυχισμένων. Ταυτόχρονα η Ευρώπη, και ειδικά η Ελλάδα, βρέθηκε στο έλεος της Τουρκίας του Ερντογάν, από όπου περνούν τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα για να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Ολα αυτά τα ξέρουμε και τα ζούμε ήδη, όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις από μια νέα έκρηξη, ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη, στη Μέση Ανατολή. Οι ενδείξεις ότι η περιοχή πλησιάζει πάλι στο σημείο αυτής της νέας έκρηξης είναι πολλές και διαδέχονται η μία την άλλη. Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων στο Αφρίν παίρνουν νέες διαστάσεις που η πολυπλοκότητά τους δεν επιτρέπει ούτε εύκολες αναλύσεις ούτε εύκολες προβλέψεις. Οπως εξελίσσονται πλέον τα πράγματα, είναι αδύνατον στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να αντιληφθεί ποιος είναι με ποιον και εναντίον ποιου εκεί.

Ακόμη χειρότερα, γίνεται όλο και πιο φανερό πως Ισραήλ και Ιράν απέχουν πολύ λίγο από την πολεμική σύγκρουση. Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τις δύο πλευρές στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το περασμένο Σαββατοκύριακο προκαλεί εύλογο φόβο –όχι απλώς ανησυχία– ότι τα περιθώρια της ειρηνικής συνύπαρξης μπορεί και να μην υπάρχουν πια. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα θερμό επεισόδιο, αλλά για μια ανελέητη σύγκρουση στην οποία θα αναμειχθούν πολλοί και διάφοροι. Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη κάνουν ό,τι μπορούν για να ανεβάσουν το θερμόμετρο.

Αν, λοιπόν, συμβεί τελικά αυτό που σήμερα μοιάζει αναπόφευκτο, δηλαδή η νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή, νέα κύματα προσφύγων θα κατακλύσουν Ελλάδα και Ευρώπη. Και τότε το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει για τα καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή