Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ανάκληση χαρακτηρισμού των μαρτύρων

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ανάκληση χαρακτηρισμού των μαρτύρων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αιχμές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, που «αυθορμήτως» «αποφάσισαν» τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψιν ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς για να καταθέσουν επί γεγονότων και προσώπων της περιόδου 2006-2009, άφησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπόμνημα που κατέθεσε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, καθώς απουσιάζει σε ταξίδι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ΗΠΑ. Επαναλαμβάνει, δε, το αίτημά του προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανακαλέσει «άμεσα» τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως«προστατευόμενων» προκειμένου αυτοί και οι «συνεργοί» τους να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και να απολογηθούν για τα «εγκλήματά τους».

«Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο», υπογραμμίζει ο Ελληνας επίτροπος στο υπόμνημά του. Αιχμές αφήνει ο κ. Αβραμόπουλος και για το τάιμινγκ της ενδεχόμενης παράνομης δραστηριότητας της Novartis, καθώς, όπως σημειώνει, «πρέπει να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, “εξαφανίσθηκε” για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, σημειώνει ότι, επί των ημερών του στο Υγείας, ήταν αρμοδιότητα των υπ. Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας και δηλώνει «υπερήφανος» για δύο τομές που έλαβαν τότε χώρα στον τομέα της υγείας: την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, «με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες» και την εγκατάσταση μοριακού ελέγχου του αίματος, «μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών». Επαναλαμβάνει, δε, ότι με πρωτοβουλία του για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος τότε συστήθηκε Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των εκπροσώπων των υπ. Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, των ανώτατων παραγόντων όλων αυτών των συναρμοδίων υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους, στην οποία ανατέθηκαν η κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή