ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία Μέρκελ για το όνομα

Στην εκτίμηση ότι για την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ «ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια η λύση δεν ήταν τόσο κοντά όσο είναι σήμερα» προέβη η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της, ενώ ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη γερμανική στήριξη για τους γεωπολιτικούς στόχους της χώρας του. Το Σκοπιανό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων της κ. Μέρκελ και με τον Αλέξη Τσίπρα αύριο Παρασκευή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την αισιοδοξία της ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία τόσο κοντά σε λύση για το ονοματολογικό, εξέφρασε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Η κ. Μέρκελ, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η Γερμανία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της (ήτοι «Δημοκρατία της Μακεδονίας») καλωσόρισε τον κ. Ζάεφ στο Βερολίνο ως «Μακεδόνα πρωθυπουργό». Η Γερμανία εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική στην προσπάθεια προώθησης μιας λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται από τις προγραμματισμένες επαφές της κ. Μέρκελ, η οποία σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Η κ. Μέρκελ, βέβαια, χθες επισήμανε ότι τάσσεται μεν υπέρ της επίλυσης της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες, διαφωνεί δε με την άσκηση πιέσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ζημιώσει τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά πιστεύει ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για τη λύση, η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα», γνωρίζοντας ότι «οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι». Προσέθεσε δε ότι «η υψηλή τέχνη της διπλωματίας συνίσταται στο να βρίσκει κανείς την τρύπα της βελόνας και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου». Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του «δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της Γερμανίας για τους γεωστρατηγικούς στόχους της, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» και συνέχισε: «Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα». Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, ο κ. Ζάεφ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, οι αρχές της ΠΓΔΜ άρχισαν να αντικαθιστούν τις πινακίδες στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, ο οποίος έφερε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Φιλίας, σε ένδειξη καλής θέλησης.

Την ανησυχία του για την πιθανή αποξένωση των Δυτικών Βαλκανίων από τη Ρωσία, ύστερα από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε εν τω μεταξύ ο Σεργκέι Λαβρόφ. Από τη Σλοβενία, την οποία επισκέφθηκε καθ’ οδόν προς τη Σερβία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η ένταξη μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. «δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η χώρα να αποφεύγει επαφές με κράτη που δεν ανήκουν σε αυτούς τους δύο διεθνείς οργανισμούς». Εξάλλου, σε κοινό άρθρο με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάτσιτς, σημειώνει ότι «οι πολιτικές του τύπου “ή μαζί μας, ή εναντίον μας” τροφοδοτούν τη δυσπιστία και την αστάθεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ