Αδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να πάω στο δικαστήριο να δικαστώ

Αδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να πάω στο δικαστήριο να δικαστώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να ψηφίσετε “ναι” στην προανακριτική σε ό,τι με αφορά και στην απιστία, γιατί θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ»: Με αυτό το αίτημα προς τους συναδέλφους του βουλευτές ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο πρώην υπουργός μίλησε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στήσει την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για σκευωρία. «Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει την ιστορία», είπε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, στον αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο και στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε δύο βασικές κατηγορίες που του προσάπτονται, με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η πρώτη αφορά την κατάθεση μάρτυρα ότι χορήγησε προς τη Novartis 65 εκατ. ευρώ για πληρωμή οφειλών και ως αντάλλαγμα έλαβε 2 εκατ. ευρώ ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η «ψευδομάρτυς», όπως τη χαρακτήρισε, προς την εν λόγω εταιρεία δόθηκαν 19 εκατ. ευρώ για πληρωμές. «Το 2016, επί πρώτης φοράς Αριστερά, πήρε 60 εκατ. η Novartis το αντίστοιχο διάστημα», είπε και προσέθεσε ότι «ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis τα τελευταία 15 χρόνια είναι επί δικής μου θητείας». Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία, όπως είπε, αυτή αφορά την αναφορά ότι μέσω του λεγόμενου «Χάρβαρντ πρότζεκτ» πληρώνονταν ο ίδιος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας, ώστε να βάλουν νέα φάρμακα στη λίστα. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι την απόφαση για εισαγωγή τεσσάρων νέων φαρμάκων στο δελτίο τιμών τον Αύγουστο του 2013 δεν υπογράφει ο ίδιος αλλά ο τότε υφυπουργός, κ. Μπέζας. «Ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα, εγώ την πήρα ενάμιση μήνα μετά. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι δεν έχει τίποτα κακό αυτό το δελτίο», τόνισε.

«Εσείς δεν βάζετε φάρμακα της Novartis στη λίστα;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό. «Βάζετε και καλά κάνετε. Ο κ. Ξανθός έχει βάλει 14 νέα φάρμακα της Novartis», έδωσε την απάντηση μόνος του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει σήμερα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς για υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, είχε καταψηφίσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωσή της. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να ελεγχθούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς, όπως προσέθεσε, ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι συνομιλούσε τηλεφωνικά με την αρμόδια εισαγγελέα, κ. Τουλουπάκη. Κλείνοντας, κατήγγειλε ότι η κ. Παπασπύρου κρατάει κλειδωμένα στα συρτάρια της τα πορίσματα της έρευνας για τον θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη, υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί το όνομα συγγενικού προσώπου του κ. Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή