Κλιμάκωση στο Αφρίν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση μεταξύ Aγκυρας και Δαμασκού, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί του αντιθέτου, φιλοκυβερνητικά συριακά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν που πολιορκείται από τουρκικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας προειδοποίησε χθες τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή που ενισχύει τους Κούρδους στο Αφρίν ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρές επιπτώσεις», στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aσαντ.

«Οποιοδήποτε βήμα του (συριακού) καθεστώτος ή άλλων στοιχείων προς αυτή την κατεύθυνση ασφαλώς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Aγκυρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν υποστήριξε ότι γύρω στα 40-50 οχήματα που μετέφεραν πολιτοφύλακες και τον οπλισμό τους στο Αφρίν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ύστερα από βολές του τουρκικού πυροβολικού. Κάτι ανάλογο με αυτό που είχε ισχυριστεί μία ημέρα νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος παρουσίασε τους Σύρους πολιτοφύλακες ως «σιιτική, τρομοκρατική ομάδα», που δρούσε μόνη της, χωρίς σύνδεση με τη Δαμασκό.

Ωστόσο, όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας, αναφέρουν ότι οι Σύροι πολιτοφύλακες μπήκαν τελικά στο Αφρίν, όπου συνεχίζουν να βρίσκονται. Μάλιστα, χθες το απόγευμα το συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι και νέες μονάδων των λεγόμενων «Λαϊκών Δυνάμεων» –πολιτοφυλακής που μάχεται στο πλευρό του Aσαντ χωρίς να ανήκει τυπικά στον συριακό στρατό– μπήκαν στο Αφρίν για να αντιμετωπίσουν την «τουρκική επίθεση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, Ρεϊζάν Χεντού, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι οι συριακές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφρίν «καθοδηγούνται από τη συριακή κυβέρνηση, από τη διοίκηση του συριακού στρατού» και ότι έχουν πάρει θέσεις μάχης στο μέτωπο απέναντι στους Τούρκους. Πάντως, ο Σύρος πρεσβευτής στη Ρωσία, Ριάντ Χαντάντ, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για το κατά πόσον υπάρχουν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στο Αφρίν, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία μάς έχει επιτεθεί και θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Τέλος, διοικητής της συριακής, φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία παρενέβη για καθυστερήσει την είσοδο συριακών στρατευμάτων στο Αφρίν ώστε να μη διαταραχθεί η εύθραυστη συμφωνία της με την Τουρκία (και το Ιράν) στη διαχείριση του Συριακού. Λόγω της ρωσικής πίεσης, το καθεστώς Aσαντ έστειλε τελικά περιορισμένη δύναμη πολιτοφυλάκων και όχι δύναμη του ίδιου του συριακού στρατού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης τα επόμενα εικοσιτετράωρα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει επίθεση του τουρκικού στρατού στην ίδια την πόλη του Αφρίν. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η πρόοδος των τουρκικών δυνάμεων ήταν αργή και βασανιστική μέχρι πρόσφατα, αλλά έχει επιταχυνθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παρότι οι Κούρδοι μαχητές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή