Πρωτιά της Αθήνας σε καύσωνες και ξηρασία

Πρωτιά της Αθήνας σε καύσωνες και ξηρασία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καυτή ευρωπαϊκή «πρωτιά» κατέκτησε η Αθήνα, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Νιούκαστλ, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πρωτευουσών όσον αφορά τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης καυσώνων τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον συνδυασμό συχνών εμφανίσεων παρατεταμένης ξηρασίας και ασφυκτικού καύσωνα.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου ανέλυσαν με βάση πλήθος κλιματικών μοντέλων (και με βάση τρία σενάρια της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή) τις πιθανές τάσεις σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100, όσον αφορά τρία βασικά φαινόμενα: τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τους καύσωνες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters, προβλέπει αύξηση των ανώτερων θερμοκρασιών και πιο συχνούς καύσωνες στο σύνολο της Ευρώπης, αυξημένη ξηρασία στη νότια Ευρώπη και ενισχυμένο κίνδυνο από πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη. Μάλιστα, σε περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου υπάρχει πιθανότητα για φαινόμενα ξηρασίας έως 14 φορές χειρότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Οι πέντε πρωτεύουσες με την πιο αυξημένη απειλή πληγμάτων ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισσαβώνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια. Οσον αφορά τους καύσωνες, η μεγαλύτερη αύξηση στα φαινόμενα προβλέπεται κατά σειρά σε Αθήνα, Λευκωσία, Πράγα, Ρώμη και Σόφια.

«Αν και ο ευρωπαϊκός Νότος είναι συνηθισμένος στην αντιμετώπιση των ξηρασιών, οι αλλαγές που έρχονται μπορεί να ξεπεράσουν το σημείο θραύσης», υπογράμμισε η δρ Σέλμα Γκερέιρο, μία από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο έτερος επικεφαλής δρ Ρίτσαρντ Ντόουσον υπογράμμισε πως υπάρχουν πόλεις που αντιμετωπίζουν περισσότερες της μιας προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή. «Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιάσουμε και να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μελλοντικές συνθήκες», συμπλήρωσε.

Η μελέτη του Πολυτεχνείου του Νιούκαστλ έρχεται να προειδοποιήσει για μελλοντικές απειλές. Εξάλλου, η Μεσόγειος και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια γεωγραφική ζώνη-μεταίχμιο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά δεν είναι μόνο οι προβλέψεις.

Σύγκριση στοιχείων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός, που είχε αναδείξει η «Κ», σύμφωνα με το οποίο το διάστημα 2001-2016 όλοι ανεξαιρέτως οι θερινοί μήνες στην Αθήνα εμφανίζουν μέσες υψηλότερες θερμοκρασίες ανώτερες από τις αντίστοιχες κλιματικές τιμές, δηλαδή τον μέσο όρο των καλοκαιριών των ετών 1961-1990! Η σύγκριση έγινε με βάση τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Σε αυτή συγκρίνονται οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες (δηλαδή ο μηνιαίος μέσος όρος των ημερήσιων ανώτερων τιμών) των θερινών μηνών 2001-2016 και βρέθηκαν όλες ανώτερες των θεωρούμενων ως κανονικών τιμών. Σε 16 έτη, 48 θερινοί μήνες ήταν θερμότεροι των κλιματικών τιμών και μάλιστα σημαντικά. Μάλιστα, σε 12 μήνες καταγράφηκε αύξηση από έναν έως δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ σε 11 μήνες τα θερμόμετρα κοκκίνισαν, σημειώνοντας αύξηση άνω των 3° C. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή