Σημαντικές αλλαγές στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω Brexit ζητεί το Βερολίνο

Σημαντικές αλλαγές στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω Brexit ζητεί το Βερολίνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεμελιώδεις αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ζητεί το Βερολίνο ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας, που αναμένεται να δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό 140 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ενωσης. Εγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε στο Bloomberg, τονίζει ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη σε διάφορους τομείς πολιτικής». Ζητεί, μάλιστα, «η αλληλεγγύη τους να αντανακλάται στα οικονομικά της Ε.Ε.».

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενη τη «θεμελιώδη αξία της αλληλεγγύης», η Γερμανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το οικονομικό της εκτόπισμα έναντι των εταίρων της και να τους εναρμονίσει με δικές της επιλογές. Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο που θα χρηματοδοτεί κοινές προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια σε «έναν λιγότερο ήρεμο κόσμο», η αγροτική ανάπτυξη και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Προσθέτει, επίσης, πως πρέπει να λαμβάνεται εφεξής υπ’ όψιν η ανισοκατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη. Εξάλλου, σε κοινή πρόταση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Αλτμάιερ, υποστήριξε πως ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι τομείς που είναι τα «κοινά αγαθά» για όλους τους Ευρωπαίους, όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, οι διασυνοριακές επενδύσεις και η προστασία του κλίματος.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του κοινοτικού προϋπολογισμού και η θέση της αναμένεται να ενισχυθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ενός εκ των σημαντικότερων αιμοδοτών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αποχώρησή της θα μπορούσε να καλυφθεί «κατά το ήμισυ από το αποθεματικό της Ε.Ε. και κατά το ήμισυ από νέα κεφάλαια». Αντιθέτως, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πρόσφατα ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να χρησιμοποιούνται «πιο συνετά». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει να τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό η τήρηση των δημοκρατικών αρχών. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχολιάζει τη γαλλική πρόταση, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι «μια ευνομούμενη κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» – συνθηκών που αποτελούν προϋπόθεση για ένα λειτουργικό επενδυτικό περιβάλλον. Καταλήγει, τονίζοντας πως καλεί την Κομισιον να εξετάσει σε ποιο βαθμό μπορεί να αποτελέσει η τήρηση της νομιμότητας προϋπόθεση για τη στήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή