Ο ρόλος του Ιταλού προέδρου μετά τις εκλογές

Ο ρόλος του Ιταλού προέδρου μετά τις εκλογές

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα είναι το πρόσωπο-κλειδί που θα κληθεί να επιλέξει τον επόμενο Ιταλό πρωθυπουργό στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου δεν δώσει σαφείς πολιτικές απαντήσεις για το μετεκλογικό τοπίο.

Γνωστός για τη συγκροτημένη προσωπικότητά του, ο Ματαρέλα προέρχεται από το διαλυμένο, πια, κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Ο ρόλος του χαρακτηρίζεται συμβολικός, καθώς ο πρόεδρος αρκείται να εκφωνεί ομιλίες εξαίροντας πανανθρώπινες αξίες. Ωστόσο, μετά τις εκλογές, τα καθήκοντά του θα αποκτήσουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που προκύψει ασταθές αποτέλεσμα, ο Ματαρέλα θα επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος, στη συνέχεια, πρέπει να λάβει την εμπιστοσύνη του νέου Κοινοβουλίου.

Κατά τον καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, Ρομπέρτο Ντ’ αλιμόντε, «ο Ματαρέλα θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι πολύ καλά προετοιμασμένος». Eάν ο Ματαρέλα δεν φέρει πολιτική συμφωνία, θα αναγκαστεί να προκηρύξει επαναληπτικές εκλογές, κάτι που αφήνεται να εννοηθεί πως θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Κατά τις δημοσκοπήσεις, την πλειοψηφία των εδρών αναμένεται να καταλάβει ο συνασπισμός του Φόρτσα Ιτάλια και των ακροδεξιών συμμάχων της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Τότε, ο Ματαρέλα θα μπορούσε να αποταθεί σε κάποιο κεντροδεξιό πρόσωπο ή ακόμα και στον Λουίτζι ντι Μάιο, τον ηγέτη του αντισυμβατικού Κινήματος Πέντε Αστέρων. Εναλλακτικά, ο ίδιος θα μπορούσε να επιλέξει τη δίοδο ενός μη κομματικού τεχνοκράτη που θα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναίνεσης. Στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις του Ματαρέλα, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή