Προανακριτική σε τοξικό κλίμα

Προανακριτική σε τοξικό κλίμα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μέχρις εσχάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, εισήλθε οριστικά από χθες το πολιτικό σύστημα, εξ αφορμής του τρόπου με τον οποίο η δικομματική κυβέρνηση προωθεί την υπόθεση της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών δύο πρώην πρωθυπουργών, ενός Ευρωπαίου επιτρόπου, του κεντρικού τραπεζίτη και έξι πρώην υπουργών για την υπόθεση Novartis.

Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έκρουσαν με τις ομιλίες των προέδρων τους τον κώδωνα του κινδύνου για το τοξικό κλίμα που δημιουργεί με τις επιλογές της η κυβέρνηση και το διχαστικό περιβάλλον που καλλιεργεί, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία.

Επί της ουσίας άπαντες συμφώνησαν με την ανάγκη σε βάθος διερεύνησης της σκανδαλώδους υπόθεσης με τις διεθνείς προεκτάσεις, πλην όμως στηλίτευσαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόσο με τις ομιλίες τους όσο και με τη στάση τους, όπως την προανήγγειλαν ανεπίσημα, ενόψει της ψηφοφορίας που είχε προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες: οι βουλευτές της Ν.Δ. αρνούμενοι, όπως τονίστηκε, να νομιμοποιήσουν τις μεθοδεύσεις, ειδικά όπως αυτές εκφράστηκαν με τις δέκα κάλπες, αν και παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας, αντί της ψήφου διά ψηφοδελτίου θα δήλωναν «Ναι στην Επιτροπή, όχι στη σκευωρία». Την ίδια στιγμή, δικό τους ψηφοδέλτιο (άρα τυπικά άκυρο) με τη δήλωση «Ναι στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση, με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» θα έριχναν στις κάλπες οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Οι ομιλίες των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη τα μεσάνυχτα αποτέλεσαν την πολιτική κορύφωση της μαραθώνιας διαδικασίας. «Ησασταν απών κατά τις ομιλίες τους, κ. Τσίπρα. Δεν είχατε το θάρρος να τους αντικρίσετε στα μάτια. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Και τα κατεβασμένα βλέμματα των βουλευτών σας, όσο μιλούσαν, αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς για συστηματική απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων», τόνισε με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να προσθέσει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οδηγηθήκατε σε θεσμικές ακρότητες εξαιτίας του πάθους σας για την εξουσία. Το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασσόμενο με ευθύνη σας, κ. Τσίπρα, και με ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα. Θέλετε να σπιλώσετε αντιπάλους μέσα από στημένες κατηγορίες. Στήσατε παρακράτος που συκοφαντεί και διώκει πολιτικούς αντιπάλους». Κατέληξε, δε, ζητώντας να καταθέσουν έστω με μέτρα προστασίας της ταυτότητάς τους οι τρεις μάρτυρες και καλώντας την κυβέρνηση να μην κλείσει η έρευνα από την Προανακριτική χωρίς να έλθουν όλα στο φως.

Ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του προέδρου της Ν.Δ. περί αποτυχίας στην οικονομία και της εξ αυτού του λόγου προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα, ανακοίνωσε ότι η οικονομία πάει καλά, επικαλούμενος τη χθεσινοβραδινή αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s και έκανε λόγο για υπαρκτό σκάνδαλο, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει τουλάχιστον πολιτική ευθύνη για την ύπαρξή του. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως αν υπάρχει θεσμική εκτροπή, αυτή οφείλεται στην αντιπολίτευση και σε εκείνα τα ελεγχόμενα πρόσωπα που κάνουν μηνύσεις και σε δικαστές.

Αίσθηση προκάλεσε και η νέα παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ο οποίος σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι «καλούνται να αποδείξουν την αθωότητά τους». Ενταση υπήρξε και στην αρχή της συνεδρίασης με αφορμή το ζήτημα του αριθμού των καλπών, με τη Ν.Δ. να θέτει εκ νέου το αίτημα για μία κάλπη και τη δικομματική πλειοψηφία να το απορρίπτει ξανά, πυροδοτώντας περαιτέρω το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή