Παναγιώτης Πικραμμένος: Κατακλύζομαι από οργή και απογοήτευση

Παναγιώτης Πικραμμένος: Κατακλύζομαι από οργή και απογοήτευση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου» και με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρώην (16 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2012) υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος μίλησε για εις βάρος του «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες». «Ηθελα κι εγώ να παρακαλέσω η υπόθεση αυτή να πάει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Υπηρέτησα επί τριάντα επτά χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Λίγο πριν από την αποχώρησή μου πήρα εντολή από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να σχηματίσω υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Ετσι, διατέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός για διάστημα τριάντα πέντε ημερών. Σήμερα, ύστερα από έξι χρόνια, βρίσκομαι εδώ, ενώπιόν σας, για να αντιμετωπίσω μια ανυπόστατη κατηγορία, ότι δήθεν έλαβα χρηματικό δώρο για να προωθήσω τα συμφέροντα της ελεγχόμενης εταιρείας Novartis», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πικραμμένος, για να συνεχίσει: «Στην αρχή αιφνιδιάστηκα. Τώρα, όμως, κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης. Μπροστά σας σήμερα δεν βρίσκεται μόνο ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των λίγων ημερών. Βρίσκεται ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με άλλα λόγια, κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Από τη μελέτη της υποθέσεως και τη στοιχειώδη γνώση των αρχών του νομικού μας πολιτισμού, είναι πρόδηλο ότι αυτές οι μυθιστορηματικές κατηγορίες δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις, αλλά ούτε και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από σαράντα χρόνια στη Δικαιοσύνη. Χειρίστηκα, κυρίες και κύριοι, πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου: Εχει ακουστεί ποτέ οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου; Ποτέ και από κανέναν. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν αφήσαμε τότε, σε πολύ δύσκολες στιγμές, τη χώρα μας να χρεοκοπήσει».

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέφερε ότι « ουδέποτε καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας ή από οποιοδήποτε άλλο όργανο χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη εταιρεία ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Εμείς εκείνο που κάναμε ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, πάντως, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η περιπέτεια αυτή μπορεί να έπληξε ευθέως την προσωπικότητά του, πλην όμως δεν τον έκανε να χάσει την ελπίδα και το κουράγιο του.

Εξαιρετικά αρνητική εντύπωση, τέλος, προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα που βρισκόταν στο βήμα του ομιλητή ο κ. Πικραμμένος, από τα υπουργικά έδρανα ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης εθεάθη να γελάει απαξιωτικά. «Μη γελάτε», του είπε σε έντονο τρόπο ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. «Είναι ντροπή», ανέφερε ο κ. Β. Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή