Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έντονο διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την κατάσταση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, που παραμένει αποκλεισμένο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η αμερικανική κυβέρνηση, διά της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, στέλνει μήνυμα υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους πόρους της ΑΟΖ της, ενώ από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες περί κλήσης αξιωματούχων του ψευδοκράτους στη Ρώμη, γεγονός που διαψεύδεται. Σε μια επίδειξη πολιτικής ενότητας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους της» AOZ της. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο λόγω και της παρουσίας κολοσσών υδρογονανθράκων όπως η Exxon Mobil. Η κ. Ντόχερτι είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες συζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, με γραπτή δήλωσή του, ότι «το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογείται ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού». Πρόσθεσε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά» και ζήτησε από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα τερματισθεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Παράλληλα χθες καταγράφηκε αρχικά αμηχανία και έπειτα ένταση μεταξύ Λευκωσίας και ιταλικής ΕΝΙ, όταν το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε πληροφορίες ότι ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουτρέτ Οζερσάι συναντήθηκε με στελέχη της ΕΝΙ στη Ρώμη, την περασμένη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές από την Κύπρο μετέδιδαν ότι η ΕΝΙ αρνείται πως σημειώθηκαν μυστικές επαφές με τον αξιωματούχο του ψευδοκράτους.

Υπερπτήσεις

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το μεσημέρι δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 και F-4 πραγματοποίησαν συνολικά έξι υπερπτήσεις του Αγαθονησίου (14.32 και 14.35) και των νησιών Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι (14.27 και 14.30) στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Oλες οι υπερπτήσεις που καταγράφηκαν, έγιναν σε αρκετά μεγάλο ύψος (μεταξύ 19.500 και 23.000 ποδιών πάνω από τα νησιά). Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από δύο F-16, τα οποία απογειώθηκαν από τη Σκύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή