Διασώσεις κρατών με «κούρεμα» ιδιωτών προτείνει η Ολλανδία

Διασώσεις κρατών με «κούρεμα» ιδιωτών προτείνει η Ολλανδία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υποχρεωτικό «κούρεμα» ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές ζητεί η Ολλανδία για τις μελλοντικές διασώσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Αυτή η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στις διαβουλεύσεις που γίνονται για την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής σύγκλισης. Το ακανθώδες θέμα της δημιουργίας ενός «μηχανισμού αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους» επανέρχεται στο προσκήνιο. Το έθιξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Γαλλία διαφωνεί με την επιβολή κανόνων για το αυτόματο «κούρεμα» ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές, διότι θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και θα ενίσχυε τις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών. Αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί και από την Ιταλία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα δήλωσε στους Financial Times ότι το υποχρεωτικό «κούρεμα» ήταν αναγκαίο να υιοθετηθεί για να προστατευθούν οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη σε περίπτωση διάσωσης ενός κράτους-μέλους. Ο Ολλανδός υπουργός προσέθεσε, επίσης, ότι ένας τέτοιος κανόνας θα επιβάλει πειθαρχία στα κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς οι επενδυτές θα είναι περισσότερο διστακτικοί όσον αφορά την αγορά των ομολόγων τους, λόγω κινδύνου ενός «κουρέματος». «Είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, αν τα πράγματα λάβουν αρνητική τροπή. Οι ιδιώτες επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πρέπει να επωμισθούν κάποιες απώλειες», δήλωσε ο κ. Χούκστρα στους Financial Times. «Είναι απολύτως δίκαιο. Αλλιώς ζητείς μόνον από τους πολίτες των υπολοίπων κρατών-μελών να αναλάβουν το βάρος μιας εθνικής διάσωσης», προσέθεσε ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης που έχει επιβάλει «κούρεμα» σε ομόλογά της που είχαν αγοράσει ιδιώτες επενδυτές, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή