Βαριά η σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ιταλία

Βαριά η σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ιταλία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιταλοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους παρά την ανάπτυξη που καταγράφεται επί 14 συνεχόμενα τρίμηνα. Προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο τους, τα πολιτικά κόμματα που είναι υποψήφια στις επικείμενες εθνικές εκλογές υπόσχονται μείωση των φορολογικών βαρών ή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με παροχές.

Εκατομμύρια πολίτες διαπιστώνουν ότι ακόμα η οικονομική αβεβαιότητα ρίχνει βαριά σκιά στην καθημερινότητά τους – πολλοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και η ανεργία βρίσκεται στο 11%. Η φορολόγηση φυσικών προσώπων είναι επαχθής. Ο ανώτατος συντελεστής βρίσκεται στο 47,2%, αντί 38% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Επιπροσθέτως, παρότι τα μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν την εικόνα μιας οικονομίας σε ανάκαμψη, οι επιδόσεις της Ιταλίας εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το κυβερνών κόμμα τον Μάιο του 2014, η προσωρινή εργασία έχει αυξηθεί δραματικά. Προηγουμένως, οι εταιρείες είχαν δικαίωμα να προσλαμβάνουν μόνο το 20% του προσωπικού με συμβάσεις προσωρινής εργασίας. Η παρούσα κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τη δημιουργία 1 εκατ. νέων θέσεων εργασίας λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει. Ομως, 584.000 θέσεις είναι προσωρινής απασχόλησης και 405.000 μόνιμης απασχόλησης. Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί που βρίσκονται υπό την απειλή της φτώχειας αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. άτομα, στα 18 εκατ., από το 2006 έως το 2016.

Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι μια ανάσα από τις εκλογές η πολιτική νηφαλιότητα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, διότι βλέπουν ότι οι πολιτικοί δίνουν υποσχέσεις που μπορεί να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν εάν καταφέρουν να αναλάβουν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας. Ιδιαιτέρως όταν κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης καλείται να συμμορφώνεται με τις δημοσιονομικές προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περνώντας τακτικά στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει λόγο για υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 23%, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι η χώρα κατάφερε να ανακάμψει μετά τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που εμφανίζεται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προχωράει με σταθερά βήματα. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ένα λαϊκίστικο κόμμα, που έχει χαμηλώσει τους τόνους σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, υπόσχεται την παροχή εισοδήματος στους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά το 2013 στις περιφέρειες όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων. Εντούτοις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την Κομισιόν για το πώς θα μειώσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που βρίσκεται σήμερα στο 133%.

Μη δεδομένη η εκλογή Βάιντμαν

Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, δεν υιοθετεί τα σενάρια που θέλουν τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν να αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όταν λήξει η θητεία του Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο La7, ο κ. Παντοάν δήλωσε ότι «η Ιταλία θα ήθελε να συνεχιστεί η νομισματική πολιτική που έσωσε το ευρώ». Με την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας για την εφαρμογή της. Ο κ. Βάιντμαν, μάλιστα, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό αυτής της πολιτικής, παρότι η ΕΚΤ δεν έχει δεσμευθεί επισήμως για κάτι τέτοιο. «Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Μάριο Ντράγκι, επειδή επέδειξε μεγάλο πολιτικό θάρρος στις αποφάσεις του που έσωσαν το ευρώ», δήλωσε ο κ. Παντοάν για τον συμπατριώτη του. Ο Ιταλός υπουργός μίλησε και για το ακανθώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων στην Ιταλία σε συνέντευξη στην Deutsche Welle. Είπε ότι μόνον 6 από τα 600 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα. Tα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη ανέρχονται σε 270 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή