Ακύρωση του διορισμού νέου προέδρου της ΕΕΤΤ ζητεί ο απελθών πρόεδρος

Ακύρωση του διορισμού νέου προέδρου της ΕΕΤΤ ζητεί ο απελθών πρόεδρος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήσεις αναίρεσης και ακύρωσης της απόφασης του διορισμού νέου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο απελθών πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης. Ο τελευταίος στρέφεται κατά του διορισμού του Κωνσταντίνου Μασσέλου στη θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ, θεωρώντας την άκυρη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαμάκης στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε στο ΣτΕ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική τη μεταβολή της στάσης του υπουργείου περί αντικατάστασης, πέραν των αντιπροέδρων και των μελών της Ολομέλειας των οποίων η θητεία είχε λήξει, και του προέδρου της ΕΕΤΤ, παρά την αντίθετη βούλησή του. Σύμφωνα με το νομικό σκεπτικό που αναπτύσσεται στην αίτηση, η στάση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι ενέργεια μη συμβατή με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, η οποία πλήττει όχι μόνο την προσωπικότητα του κ. Τσαμάκη αλλά και τη λειτουργική ανεξαρτησία της Αρχής. Προστίθεται δε ότι η απόφαση αυτή αλλαγής προέδρου της ΕΕΤΤ προκαλεί τριγμούς στην ομαλή λειτουργία των εποπτευόμενων αγορών.

Ο κ. Τσαμάκης θεωρεί παράνομη τη διακοπή της θητείας του στη θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη που συμπλήρωσαν τετραετή θητεία, ο ίδιος δεν συμπλήρωσε τετραετή θητεία. Συγκεκριμένα υπηρέτησε τη θέση 18 μήνες σε αντίθεση με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου, αλλά και την πρόσκληση που δημοσιοποίησε για τη σχετική θέση τον Δεκέμβριο του 2015 το τότε αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

Η προσβολή της προσωπικότητας του κ. Τσαμάκη από την απόφαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ να διακόψει τη θητεία του, είχε επισημανθεί και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την ακρόαση του κ. Μασσέλου στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής. Τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι ο απελθών/απομακρυνθείς πρόεδρος της ΕΕΤΤ θα προσφύγει όχι μόνον στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σύμφωνα δε με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Τσαμάκης εξετάζει το ενδεχόμενο της προσφυγής, είτε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο) είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο). Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος είχε επισημάνει ότι στην περίπτωση που δικαιωθεί ο κ. Τσαμάκης, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα βρεθεί μόνον με τον κίνδυνο αποζημίωσης του ιδίου, αλλά κυρίως με τον κίνδυνο ακύρωσης εκατοντάδων αποφάσεων της νέας Ολομέλειας της ΕΕΤΤ. Μάλιστα σήμερα η ΕΕΤΤ, προκειμένου να θωρακίσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τις αρχές του έτους και μέχρι τον διορισμό του κ. Μασσέλου, θα επαναλάβει τη λήψη αρκετών αποφάσεων υπό τη νέα σύνθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή