Προορισμός μας… να γινόμαστε αναμνήσεις

Προορισμός μας… να γινόμαστε αναμνήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βρετανικό περιοδικό Μονόκλ κάνει κάθε χρόνο μια μεγάλη έρευνα για τις πόλεις σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής. Το Τόκιο, αν πρέπει να ξέρετε, ήταν πρώτο στη λίστα το 2017. Στη μακρινή Ταϊβάν που είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε πέρυσι, ο κρατικός μηχανισμός προσαρμόζεται σε μια κοινωνία που γηράσκει και πρέπει να έχει τις αντίστοιχες ευκολίες για τα λεγόμενα «golden years». Το εξώφυλλο του TIME της τρέχουσας εβδομάδας που έφτασε χθες στα γραφεία της εφημερίδας είχε το σχέδιο ενός λαβύρινθου, στο κέντρο του οποίου είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής, η μακροζωία με έναν αστερίσκο: δεν αρκεί να ζεις περισσότερο από παλιά αλλά καλύτερα.

Στο αφιέρωμα διαβάσαμε για έρευνες που δείχνουν πόσο βοηθούν στην καλή ζωή η άσκηση και το σεξ, ότι λίγος πεσιμισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ότι βοηθούν οι τακτικές εξετάσεις στον γιατρό, η καλή διατροφή και γιατί όχι ένα κρύο ντους. Υπάρχουν επίσης ερευνητές που δοκιμάζουν ουσίες και χάπια που αναγεννούν τα μόρια τα οποία «ευθύνονται» για το γεγονός ότι μένουμε ζωντανοί. Και ναι, η Ικαρία ήταν μέσα στις πέντε περιοχές του κόσμου που μοιράζονται τα μυστικά της μακροζωίας.

Οσο όμως και να το «τραβήξουμε» είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή η φύση θα τραβήξει την πρίζα. Αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει κάποιο συνέδριο ή αφιέρωμα. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα με επίγνωση του επικείμενου θανάτου του.

Κάποια στιγμή αντί να ασχοληθούμε με το «τώρα», με τον εαυτό μας και πώς θα παρατείνουμε την παραμονή μας σε τούτο τον κόσμο ίσως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε τους άλλους, τους γύρω μας και τι αφήνουμε πίσω σε αυτούς. Με έναν τρόπο μας το είπε η Αννα στον χθεσινό επικήδειο του πατέρα της Μιχάλη Κατσίγερα. Ο προορισμός μας είναι να γινόμαστε αναμνήσεις στον νου των ανθρώπων μας. Ας φροντίσουμε να είναι καλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή