Επαφές ΤΑΙΠΕΔ με Ε.Ε. για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

Επαφές ΤΑΙΠΕΔ με Ε.Ε. για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) επιχειρούν οι επιτελείς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Χθες Τετάρτη, ταξίδεψαν προς τούτο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο εκτελεστικός πρόεδρος Αρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης, και συναντήθηκαν με κοινοτικούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DGComp).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος». Κάτι που για την ώρα φαίνεται να έχει κολλήσει. Κύκλοι σε γνώση των ευρωπαϊκών πρακτικών και πλαισίου αναφέρουν στην «Κ» πως υπάρχει, μεταξύ άλλων, προβληματισμός στην Επιτροπή για την παράταση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» κατά 20 επιπλέον έτη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κύρωση της παράτασης της σύβασης από τη Βουλή. Διαδικασία που το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει σύντομα ώστε να εγγράψει το σχετικό έσοδο και να προσεγγίσει έτσι τους στόχους για τα έσοδά του που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει τις Deutsche Bank και Eurobank ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την αξιοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Σήμερα Πέμπτη, θα συναντηθούν τεχνικά κλιμάκια του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμόδιων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή