Στην Πιονγκτσάνγκ με νέο ρόλο η Ιβάνκα Τραμπ

Στην Πιονγκτσάνγκ με νέο ρόλο η Ιβάνκα Τραμπ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραστεί στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών της Πιονγκτσάνγκ την Κυριακή, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές παρομοιάζουν την επερχόμενη επίσκεψή της με την πρόσφατη εμφάνιση της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν στην τελετή έναρξης.

Για τη Νότια Κορέα, το ταξίδι της Ιβάνκα Τραμπ θα αποτελέσει ευκαιρία ώστε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο πως η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να συνεχιστεί. Οπως γράφει ο «Γκάρντιαν», η Σεούλ εμφανίζεται πρόθυμη να αναθερμάνει τις σχέσεις των εκατέρωθεν πλευρών και να προωθήσει άμεσες συζητήσεις μεταξύ τους, ενώ η Ιβάνκα Τραμπ θεωρείται μία μετριοπαθής προσωπικότητα που θα μπορούσε να αμβλύνει την άκαμπτη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, το ταξίδι της Ιβάνκα Τραμπ θεωρείται πως μπορεί να προβάλει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Νότια Κορέα ώστε να διαμορφωθεί γόνιμο έδαφος, μετά και το ένθερμο καλωσόρισμα της Κιμ Γιο Γιονγκ, της αδερφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, εκ μέρους της Σεούλ. Κατά τον Μιντάρο Ομπα, πρώην Αμερικανό διπλωμάτη ειδικό σε ζητήματα της πολιτικής της Νότιας Κορέας, «είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ιβάνκα θα προσπαθήσει να καταφέρει για τις ΗΠΑ αυτό που έκανε η Κιμ Γιο Γιονγκ για τη Βόρεια Κορέα. Η Ιβάνκα και η Κιμ Γιο Γιονγκ αντλούν τη δύναμή τους από τους οικογενειακούς δεσμούς τους, και είναι ικανές να λαμβάνουν θετικά σχόλια από τα ΜΜΕ ενώ εκπροσωπούν ηγέτες που προκαλούν με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέιν-Ιν, αναμένεται να αποδώσει στην Ιβάνκα Τραμπ κάθε αρμόζουσα τιμή που ταιριάζει σε προεδρικές επισκέψεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση κατά τη διπλωματική εθιμοτυπία. Την ίδια στιγμή, ο Ομπα και λοιποί αναλυτές επισημαίνουν πως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να δημιουργήσει διχόνοια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να υφίσταται ανασφάλεια για το εάν οι συμφιλιωτικές προσπάθειες θα διαρκέσουν και μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να εξοργιστεί μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ για στρατιωτικά γυμνάσια που θα διεξαχθούν από κοινού με τη Νότια Κορέα στα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή