Οι τράπεζες πωλούν την εταιρεία λογισμικού Unisoft στη SoftOne

Οι τράπεζες πωλούν την εταιρεία λογισμικού Unisoft στη SoftOne

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία εταιρεία «ζόμπι», με βαριές υποχρεώσεις, απουσία κεφαλαίων και μεγάλες ζημίες, εξυγιαίνεται. Πρόκειται για την εταιρεία λογισμικού Unisoft, ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά την κεφαλαιοποίηση των χρεών του βασικού μετόχου της (Altec Συμμετοχών) προς αυτές. Η εταιρεία, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα πωληθεί στην ανταγωνίστριά της SoftOne, εταιρεία που ίδρυσαν ιστορικά στελέχη της πληροφορικής στην Ελλάδα και στην οποία πρόσφατα εισήλθε ο όμιλος Olympia που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς) διέθεσαν το 94% των μετοχών της Unisoft. Το υπόλοιπο 6% είναι (νομικά) δεσμευμένο και αποτελεί κληρονομιά της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας. Πλειοδότρια στη διαδικασία ανακηρύχθηκε η SoftOne, ενώ στους διεκδικητές συγκαταλεγόταν ακόμη η Epsilon Net με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, φέρεται να έχασε με μικρή διαφορά από την SoftOne.

Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η εξυγίανση της εταιρείας Unisoft συνοδεύεται με γενναίο «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, γνωστές και ως «εταιρείες-ζόμπι». Αυτό προέβλεπε και το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο, κατά την κατάθεση αίτησης της εταιρείας υπαγωγής της στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια της επιχείρησης από 28 εκατ. ευρώ θα μειωθούν σε περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η Unisoft αποτελεί μία από τις πιο παλιές επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1983 και το πιο γνωστό προϊόν της ήταν το πακέτο λογισμικού «Κεφάλαιο». Το 1997, στην άνθηση δηλαδή του ελληνικού χρηματιστηρίου, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Altec και αμέσως μετά (1999) εισήχθη στο Χ.Α. επιτυγχάνοντας μεγάλες υπεραξίες. Δύο χρόνια μετά, και αφού «έκλεισαν τα φώτα» του Χρηματιστηρίου στις εταιρείες πληροφορικής, η Unisoft απορροφάται από την Altec και συνιστά την επιχειρηματική μονάδα λογισμικού της μητρικής επιχείρησης. Το 2009, και αφού η Altec Συμμετοχών έχει περάσει στα χέρια των τραπεζών λόγω των τραπεζικών οφειλών της, η επιχειρηματική μονάδα λογισμικού αποσπάται από τη μητρική Altec, για να αποτελέσει ξεχωριστό νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Altec Software. Στόχος των τραπεζών είναι η αποδοτικότερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του άλλοτε κραταιού ομίλου Altec, με στόχο την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από τις πιστώσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στον όμιλο. Tέλος, το 2016 η Altec Software, υπό τον έλεγχο των τραπεζών, μετονομάζεται σε Unisoft.

Η SoftOne είναι εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002. Ιδρυτές της είναι οι ιδρυτές της πρώτης Unisoft (Δ. Βαλαχής, Ι. Καρατζίκος) και της Singular (Α. Κυριαζής). Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο επιχειρηματικό λογισμικό όπως και η Unisoft και όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να κερδίσει έδαφος στην ελληνική αγορά. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού ομίλου Olympia. O τελευταίος το 2016 απέκτησε το 33,4% των μετοχών της SoftOne, σηματοδοτώντας έτσι πρώτη φορά την είσοδό του στην ελληνική αγορά λογισμικού. Η εξαγορά της Unisoft από την SoftOne εκτιμάται ότι ενισχύει την παρουσία της τελευταίας στην ελληνική αγορά πληροφορικής, αποκτώντας μια πελατειακή βάση περίπου 40.000 (κυρίως) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή