Στην «κυκλοφορία» το κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας

Στην «κυκλοφορία» το κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Petro, το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει ένα κράτος, κυκλοφόρησε χθες στη Βενεζουέλα και συγκέντρωσε επενδύσεις 375 εκατ. δολ. Κάθε μονάδα Ρetro συνδέεται με την τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου – περίπου 60 δολάρια. Aυτή την τιμή είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του τον Ιανουάριο, πλην όμως δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών σχετικά με αυτό το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

«Βρισκόμαστε στην τεχνολογική και οικονομική πρωτοπορία, oπότε μπορούμε με το ψηφιακό μας νόμισμα να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία που συντελείται με τα συμβατικά διεθνή νομίσματα και επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή των Βενεζουελανών», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Νικολάς Μαδούρο. «Το Petro αποτελεί τρανή απόδειξη της οικονομικής ισχύος μας». Οπως συμβαίνει με όλα τα αμφιλεγόμενα ψηφιακά νομίσματα ανεξαρτήτως του ποιος φορέας τα εκδίδει, έτσι και με το Petro, η διαπραγμάτευσή του διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Βενεζουέλας εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Petro θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις από το Κατάρ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και από την Τουρκία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δηλώνει ότι θα δέχεται να γίνονται πληρωμές φόρων μέσω Petro, ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση γι’ αυτό. Επίσης, ο κ. Μαδούρο έδωσε εντολή στην κρατική πετρελαϊκή PDVSA και σε άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα να εκτελούν μέρος των αγοραπωλησιών τους σε Petro.

Με αυτό το νέο εργαλείο, η κυβέρνηση Μαδούρο προσδοκά να αυξήσει τις εισαγωγές και να αντεπεξέλθει στις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων που παρατηρούνται μετά τον έλεγχο των τιμών. Επιπλέον, επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια για να αποκαταστήσει τη εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών της και να εξοφλήσει το χρέος της. Η αξία του μπολιβάρ, του εθνικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου έχει κατακρημνιστεί, ενώ η χώρα δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό. Επιπλέον, η Βενεζουέλα ευελπιστεί ότι με την πώληση του Petro θα καταστεί δυνατόν να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις, τις οποίες έχουν επιβάλει εις βάρος της η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν στην αμερικανική αγορά νέα ομόλογα της Βενεζουέλας αλλά και να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Πολλοί αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες για το πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιο του ψηφιακού νομίσματος. «Πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια από ένα καθεστώς το οποίο έχει απομονωθεί στη διεθνή σκηνή, ενώ η οικονομία βρίσκεται εκτός ελέγχου», επισημαίνει στους New York Times η Σίνθια Αρνσον, διευθύντρια του Προγράμματος Λατινικής Αμερικής στο Διεθνές Κέντρο Ακαδημαϊκών Γούντροου Γουίλσον. «Ισως ο κ. Μαδούρο να δίνει την εντύπωση ότι με το Petro θα σώσει την οικονομία γενικά, πέραν του ότι θα εξοφλήσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας του, κι αυτό θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη. Ωστόσο, αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά και όχι να είμαστε στη σφαίρα της φαντασίας, το κρυπτογραφημένο νόμισμα δεν αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της Βενεζουέλας». Ο Ντέιβιντ Σμάιλντ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν, επισημαίνει ότι το Petro θα έχει εξίσου αρνητικά χαρακτηριστικά με τα ομόλογα της Βενεζουέλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή