Προσλήψεις με «υπογραφή» τετράχρονων

Προσλήψεις με «υπογραφή» τετράχρονων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα έξι του ο άνθρωπος αναπτύσσει τη γλώσσα και τη νοημοσύνη του με τρόπους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν αργότερα. Ετσι, οι ψυχολόγοι θεωρούν την προσχολική ηλικία –έως 6 ετών– την πιο κρίσιμη στη ζωή ενός ανθρώπου. Κατά συνέπεια, η αγωγή που λαμβάνουν τα παιδιά εκείνα τα ευαίσθητα χρόνια θεωρείται μεγάλης σημασίας. Μάλιστα, έρευνα του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις δείχνει ότι η επένδυση στην προσχολική αγωγή είναι από τις αποδοτικότερες ενός κράτους. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα προσχολικής αγωγής για τουλάχιστον ένα χρόνο, στα 15 τους εμφανίζουν κατά 30,3% καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά. Επίσης, σύμφωνα με την πολύ γνωστή μελέτη του νομπελίστα Τζέιμς Χέκμαν, η ετήσια απόδοση για κάθε ευρώ που επενδύεται στην προσχολική αγωγή είναι 7%-10%.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, μεγάλη μερίδα παιδιών –υπολογίζεται στο 60%– έως τεσσάρων ετών είναι εκτός παιδικών σταθμών. Η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο έλεγχός τους πλέον γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ και συνδικαλιστές των ΟΤΑ διαμαρτύρονται σήμερα διότι το υπουργείο Παιδείας τούς «κλέβει» την πελατεία ενός έτους, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης και των τετράχρονων (πλην των πεντάχρονων) στα νηπιαγωγεία. Εάν οι παιδικοί σταθμοί «χάσουν» τα τετράχρονα, οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις βρεφονηπιοκόμων, προνόμιο που θα περάσει στο υπ. Παιδείας, για προσλήψεις νηπιαγωγών.

Με αυτούς τους όρους λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ελλάδα: Ποιος θα μπορεί να διορίσει και κατόπιν να εξαργυρώσει μικροκομματικά τον διορισμό. Μάλιστα, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το ωράριο των νηπιαγωγείων είναι 08.00-12.45 ενώ των παιδικών σταθμών 07.00-16.00 και άρα αυτό βολεύει τους γονείς, και επικρίνουν το υπουργείο Παιδείας για συντεχνιακή ρύθμιση! (Θυμάστε τη ρήση με τον γάιδαρο και τον πετεινό;)

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά την ορθή απόφαση για υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία, οφείλει να πάρει και τους παιδικούς σταθμούς υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία του υπουργείου. Αρκετά με τις «πελατείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή