Το Κονκλάβιο (22/02/18)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο χασμουρητό…

Φιρμάνι από τη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται από νωρίς το πρωί –στις 9 παρακαλώ– στα βουλευτικά τους έδρανα έλαβαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και το ακολούθησαν (δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς…). Εξάλλου, σύσσωμο το προεδρικό γραφείο μετακόμισε χθες από νωρίς στη Βουλή, όπου έγινε και ο πρωινός καφές υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές μάλλον ένιωσαν κάτι σαν το μεγάλο χασμουρητό μέχρι το απόγευμα που τα αίματα άναψαν με την ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη. Δεν αποκλείω να ισχύει το ίδιο και για τους συριζαίους, κάποιοι από τους οποίους εμφανίστηκαν ανήσυχοι. Το λέω επειδή ωτακουστής μου συνέλαβε κάποιους απ’ αυτούς χθες το μεσημέρι στο εστιατόριο της Βουλής να μουρμουρίζουν κάτι του τύπου «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις κατηγορίες». Ας πρόσεχαν.

…και η μεγάλη απόλαυση

Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαινόταν να απολαμβάνει ιδιαιτέρως την ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη, σχολιάζοντας μάλιστα στο αυτί του Μάκη Βορίδη, που καθόταν δίπλα του. Δεν ήταν ο μόνος, καθώς η νεοδημοκρατική ομήγυρη επέχαιρε με χειροκροτήματα για την ομιλία του αντιπροέδρου – ιδιαίτερα στο σημείο όπου ο Γεωργιάδης είπε ότι οι κυβερνητικοί σχεδίαζαν εδώ και καιρό τις καταθέσεις των μαρτύρων, ώστε να συνάδουν με τα δημοσιεύματα γνωστού φύλλου που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Σημειώνω επίσης το κοντράστ, καθώς την ίδια ώρα επικρατούσε παγωμάρα στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα υπουργικά έδρανα.

Τα φιλέματα του Σταύρου

Βρήκε τη μέρα, αλλά αυτή τη φορά δεν φταίει, γιατί είχε τα γενέθλιά του. Το λέω επειδή ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πλέον ειδικός στο να προσθέτει μια νότα… ελαφρότητας στις πιο σοβαρές συγκυρίες, αλλά χθες είχε δικαιολογία. Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλιά του, ο Σταύρος κερνούσε από νωρίς το πρωί τους συνεργάτες του στο γραφείο του στη Βουλή γραβιέρα, ξεροτήγανα, καλτσούνια, ελιές και μέλι. Πληροφορούμαι δε ότι από κει πέρασε και ο Παναγιώτης Πικραμμένος μετά την ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του, συνοδευόμενος από τον Βασίλη Μαρκή. Ο Θεοδωράκης τον γλύκανε κι αυτόν. Κατά το απόγευμα και ενόψει του ξενυχτιού που επόταν έστειλε φιλέματα –δίσκους με γραβιέρα και καλτσούνια– στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς. Από το κέρασμα εξαίρεσε τον Πάνο Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πήγε στο Κολέγιο

Παρών στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων πληροφορούμαι ότι ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αυτό για όσους βιάζονται να τον κηρύξουν μελλοθάνατο σε ό,τι αφορά τα καθήκοντά του ως επιτρόπου, μέχρι να ξεκαθαρίσει η ιστορία της Νovartis (ζήσε Μάη μου…). Ο Ελληνας επίτροπος έκανε μάλιστα σύντομο πέρασμα και από το καθιερωμένο γεύμα των επιτρόπων του ΕΛΚ που συνήθως ακολουθεί στο Μπερλεμόντ και αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη.

Ποιος είναι το αφεντικό

Μένω στο Μπερλεμόντ, καθώς χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τους διορισμούς σε σημαντικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πιο σημαντική είναι η καρέκλα του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, την οποία καταλαμβάνει ο Μάρτιν Σελμάγερ, με αφορμή τη συνταξιοδότηση του απερχόμενου από τη θέση. Θυμίζω ότι o Σελμάγερ είναι ο διευθυντής του γραφείου του Γιούνκερ, γνωστός για την παρασκηνιακή του δύναμη που του έχει εξασφαλίσει πολλές αντιπάθειες και εχθρούς, καθώς και την προσωνυμία «το τέρας». Ο διορισμός του «τέρατος» σε αυτή τη θέση δεν θεωρείται, πάντως, τυχαίος από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ο Γερμανός Σελμάγερ θα υπερβεί τη θητεία του Γιούνκερ – θα βρίσκεται δηλαδή σε αυτή τη θέση και μετά την αποχώρηση του προέδρου της Κομισιόν. Είναι μάλλον το αντάλλαγμα των Γερμανών προκειμένου να μη διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν, αλλά, όπως το έθεσε κυνική βρυξελλιώτικη πηγή μου, «να ελέγχουν το μαγαζί λύνοντας και δένοντας από την πιο σημαντική θέση»…

Δεν τον έχει ξαναδεί

Δεν έδωσε το «παρών» στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μου λένε ότι εκείνη την ώρα ήταν στο γραφείο του στη Βουλή. Παρών ήταν, πάντως, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Περιττό να προσθέσω ότι τα πέντε λεπτά δημοσιότητας έκλεψε ο συριζαίος «κουκουλοφόρος» που φώναξε κάτι πιο αγοραίο από το «παραξηλώσατε» στον Σαμαρά. Η ταυτότητά του ανεζητείτο μέχρι αργά το βράδυ. Ερωτηθείς ο Σαμαράς από συνομιλητή μου, μίλησε για «έναν 55άρη γκριζομάλλη, τον οποίο δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή