Η οικονομία στον «βάλτο»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκφραση που με τον καλύτερο τρόπο εκφράζει την κατάσταση της οικονομίας θα ήταν ότι «βράζει στο ζουμί της». Αρέσει στους οικονομολόγους, όταν θέλουν να δώσουν μια εποπτική και περιεκτική απάντηση στην πολύ συχνή ερώτηση «πού πάμε;» ή, κάποτε, «πού βρισκόμαστε;», να χρησιμοποιούν στοιχεία και δείκτες που, συναθροιζόμενα ως κουκκίδες της πραγματικότητας, προσφέρουν μια «εναέρια αποτύπωση» ή, αγγλιστί, «A bird’s eye view» της οικονομίας.

Ζούμε στην εποχή της στασιμότητας. Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα συμβεί αυτό. Τουναντίον, όλοι περίμεναν (θυμηθείτε το «ελατήριο» του πρωθυπουργού) ένα άλμα που θα μας βγάλει από τη βαθύτατη κρίση, την μετά το 2008. Πράγματι, άλλωστε, στα τέλη του 2013 και ακόμη μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2015 η οικονομία έδειξε πολλαπλά σημάδια ανάκαμψης. Κυρίως μάλιστα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014 ο δείκτης παίρνει την ανιούσα, δείχνοντας ότι η ανατροπή της ύφεσης είναι δεδομένη. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Ο ίδιος δείκτης, πάντως, μεταξύ δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης επιστρέφει σε θετικό έδαφος. Θα συνεχιστεί η βελτίωση; Μάλλον όχι! Δείτε τα στοιχεία.

Η οικονομία δυσκολεύεται να δημιουργήσει επαρκές πρόσθετο εισόδημα. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι αργή, μόλις 1,3%, στο σχεδόν μισό δηλαδή επίπεδο από το εκτιμώμενο μόλις προ ολίγων μηνών. Η ιδιωτική κατανάλωση πάγωσε έπειτα από κάποιους μήνες βελτίωσης. Η παραγωγικότητα μειώθηκε κι άλλο, παρά τη μικρή αύξηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας. Η ανεργία, μετά μια αρχικώς εντυπωσιακή μείωση, έχει «παγώσει» στο απαράδεκτο επίπεδο του 21% (Στατιστική Αρχή) επί τρεις συνεχόμενους μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο). Μια ματιά στους καταλόγους του Οργανισμού Απασχόλησης δείχνει πόσο αφόρητη είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας: Τον Δεκέμβριο ’17 ο ΟΑΕΔ μέτρησε 540.755 άτομα που δεν έχουν δουλέψει για διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες. Μιλάμε για έναν στους δύο ανέργους, οι οποίοι δεν θα ξαναδουλέψουν!

Στασιμότητα δείχνει και η επιστροφή του δείκτη τιμών σε αρνητικό έδαφος τον Ιανουάριο ύστερα από δώδεκα συνεχόμενους μήνες ανόδου, που αποτελεί δείγμα αναθέρμανσης. Υποτονική τροπή και για τις διεθνείς συναλλαγές της οικονομίας, όπως έδειξαν χθες τα ετήσια στοιχεία. Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω δανείων συνεχίζει να μειώνεται, παρά την αναδιάρθρωση που υποχρεωτικώς έχει συμβεί στον επιχειρηματικό τομέα. Τέλος, η φορολογική αφαίμαξη βάθυνε, αφού τον Ιανουάριο το κράτος πήρε περισσότερα χρήματα ακόμη κι από τα όσα πολλά προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης που να δείχνει διαφορετικά. Η οικονομία έχει βαλτώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή