Υπόθεση Novartis: «Ρωγμές» στην ψηφοφορία

Υπόθεση Novartis: «Ρωγμές» στην ψηφοφορία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περιορισμένου εύρους μεν, πλην όμως υπαρκτές «ρωγμές» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο πολλοί από χθες στη Βουλή, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Novartis, με επίκεντρο ειδικότερα τις περιπτώσεις του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Οι αριθμοί οι οποίοι καταδεικνύουν τη δυναμικότητα των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, σε συνδυασμό με τις θετικές για την παραπομπή ψήφους που έλαβαν τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, είναι που έχουν τροφοδοτήσει τα σενάρια των «διαρροών».

Υπενθυμίζεται ότι τα «ναι» για την περίπτωση του κ. Πικραμμένου ήταν 170, ενώ για τον κ. Σαλμά ήταν μόλις 159 – τα λιγότερα μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων για τα οποία στήθηκαν κάλπες τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ως γνωστόν, το άθροισμα των Κ.Ο. των κομμάτων που στήριξαν τις παραπομπές είναι 182, δεδομένων των τριών απουσιών (Αρ. Μπαλτάς από ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Βαρδαλής του ΚΚΕ, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ΑΝΕΛ) που δεν αποδίδονται σε πολιτικούς λόγους: 144 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΑΝΕΛ, 16 Χ.Α. και 14 ΚΚΕ.

Με υπόθεση εργασίας, αφού πρόκειται για μυστική ψηφοφορία, ότι εκ της δομής τους Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ψηφίζουν χωρίς εσωτερικές διαφοροποιήσεις, τα βλέμματα για τις ψήφους που λείπουν επικεντρώνονται στον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό: Στην περίπτωση του κ. Πικραμμένου «λείπουν» τουλάχιστον 12 θετικές ψήφοι, και αντιστοίχως για τον κ. Σαλμά 23. Σημειώνεται, βεβαίως, ότι για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό καταγράφηκαν μέσω ομιλιών στην Ολομέλεια δύο δημόσιες διαφοροποιήσεις: του προέδρου των ΑΝΕΛ και του νυν υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, καθώς εκφράστηκαν θετικά για τον κ. Σαλμά. Τούτου δοθέντος, είναι τουλάχιστον 21 οι βουλευτές που «λείπουν» από την κάλπη των «ναι». Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, επισημαίνεται το «τουλάχιστον», διότι υπάρχουν και οι τέσσερις εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, που ουδείς γνωρίζει πώς ψήφισαν. Αν επιπροσθέτως θεωρηθεί ότι και οι λοιποί παρόντες βουλευτές των ΑΝΕΛ ακολούθησαν τη «γραμμή Καμμένου» για τον κ. Σαλμά, τότε οι «διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 14 τουλάχιστον.

Στα «πηγαδάκια» του Περιστυλίου τη μακρά νύχτα της συνεδρίασης στην Ολομέλεια καταγράφηκαν απόψεις οι οποίες εμπεριείχαν τις πιθανές αιτίες για τις συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις. Αναφέρονται ενδεικτικά οι δύο κυριότερες: Πρώτον, υπήρχε εξ αρχής δυσφορία για χειρισμούς και επιλογές ως προς τις διαδικασίες συνολικά της υπόθεσης. Δεύτερον, θεωρήθηκαν «πειστικές» οι παρουσίες των κ. Πικραμμένου και Σαλμά, από τις ομιλίες τους προχθές το μεσημέρι στην Ολομέλεια.

Το γεγονός ότι, παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα, αποφεύχθηκε το σενάριο περί πιθανής μη παραπομπής για κάποιο ή κάποια πρόσωπα –κάτι που θα δημιουργούσε ευλόγως σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την πλειοψηφία– συμβάλλει στο να είναι από χθες «ήπια» και υποβαθμισμένη η αναζήτηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβερνώσα πλειοψηφία φαίνεται ότι, ειδικά με την επιλογή των δέκα καλπών στην ψηφοφορία, σχεδίαζαν το φαινόμενο των διαρροών να απασχολούσε σήμερα την αντιπολίτευση, καθώς ορισμένοι εκτιμούσαν ότι θα υπήρχαν βουλευτές –κυρίως από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ– που θα διαφοροποιούνταν για κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Ωστόσο, με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη μετάσχει στην ψηφοφορία και την επιλογή της ΔΗΣΥ να συμμετάσχει με τα «δικά της» ψηφοδέλτια –που καταμετρήθηκαν ως άκυρα– διασφαλίστηκε η «ομοιογένεια» των δύο παρατάξεων, μετακυλίοντας το πρόβλημα στη συγκυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή