Εστία πολιτισμού και ψυχαγωγίας η οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια

Εστία πολιτισμού και ψυχαγωγίας η οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διατηρητέο νεοκλασσικό της οδού Θεοτοκοπούλου 34, η ιστορική oικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, ζωντανεύει υπό την σκέπη του δήμου Αθηναίων και μετατρέπεται σε εστία πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, παρέχοντας στέγη και βήμα έκφρασης για όλες τις δημιουργικές ομάδες της πόλης.

Το κτίριο σώθηκε ύστερα από επιμελημένη εργασία αποκατάστασης ως έργο προτεραιότητας, το οποίο εντάχθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, στο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (2007-2013). Οπως δήλωσε ο κ. Καμίνης το πρωί της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ1), «η Κυψέλη και η Φωκίωνος Νέγρη ήταν μια σκοτεινή περιοχή, η οποία όμως παίρνει σιγά σιγά τα πάνω της. Οι γειτονιές κάνουν τους κύκλους τους, όπως και η πόλη». Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «είμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που βγαίνει από την κρίση».

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος Αθηναίων, μίλησε στην ΕΡΤ1 για τις δράσεις που αναμένεται να φιλοξενηθούν στo νέο χώρο πολιτισμού για την περιοχή των Πατησίων. «Εχουμε φροντίσει να υπάρχουν δράσεις που θα αφορούν την γειτονιά και θα καλύπτουν τις ανάγκες για όλη την ηλικιακή γκάμα». Για παράδειγμα, στον χώρο θα οργανώνονται δράσεις για παιδιά, όπως η αφήγηση παραμυθιού, αλλα και για άτομα τρίτης ηλικίας, όπως μαθήματα εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, το σύνολο των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης, θα παρέχονται δωρεάν και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την εκμάθηση χρήσης tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό παιχνίδι, διαλέξεις για την ισότητα των φύλων, την αποδοχή του διαφορετικού και την αρχιτεκτονική της Αθήνας.

Από σήμερα μάλιστα (Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου) η ομάδα «People Behind» αναλαμβάνει την εκμάθηση της χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται για τις επόμενες δέκα Παρασκευές. «Στόχος μας είναι η γειτονιά να αγκαλιάσει την οικία Θεοτοκοπούλου», τόνισε σχετικά η κ. Ηλιοπούλου.

Η οδός Θεοτοκοπούλου είναι παράλληλος της Πατησίων, από τη Σαρανταπόρου ώς την Ιακωβάτων. Το 2005, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οικία αγοράστηκε από τον δήμο μαζί με τον παρακείμενο πρώην θερινό κινηματογράφο «Α-Β». Η οικία του 1914 (έτος ανέγερσης) κινδύνευσε με κατεδάφιση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά το 2000 κηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Διαβάστε ακόμη:

Η αθηναϊκή ιστορία του διώροφου νεοκλασικού των Πατησίων

Το σπίτι της οδού Θεοτοκοπούλου αποκαλύπτεται

Ενα κτίριο περιμένει τα… Χριστούγεννα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή