Μέρκελ: Κονδύλια μόνο με όρους

Μέρκελ: Κονδύλια μόνο με όρους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε χθες ότι τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. πρέπει να χορηγούνται μόνο αν οι χώρες εκπληρώνουν προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδοχή προσφύγων, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Κατά την ενημέρωση της γερμανικής Βουλής ενόψει της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μετά το Brexit αποτελεί ευκαιρία για συνολική επανεξέταση των οικονομικών της Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για την Ευρώπη», είπε.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα αντιπαρατεθεί η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με την πρόταση χωρών όπως η Ολλανδία για συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της έλλειψης της βρετανικής συνεισφοράς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επιτρόπου Γκίντερ Ετιγκερ, το Brexit θα ανοίξει ετήσια «τρύπα» μεγέθους 12-14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται σε 145 δισ. ευρώ ετησίως. «Στην κατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τεθούν κριτήρια που αφορούν τη συνεισφορά περιοχών και δήμων στην απορρόφηση και στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου είναι φιλοευρωπαϊκός. «Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας συγκυβέρνησης αφορά την Ευρώπη», είπε η Μέρκελ. Στις προτεραιότητες ανέφερε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων (Frontex). «Η Ε.Ε. έχει εξωτερικά σύνορα μήκους 14.000 χιλιομέτρων. Απαιτούνται τεράστιες βελτιώσεις στη στελέχωση του Frontex», σημείωσε. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες αντέτεινε ότι προτεραιότητα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πρέπει να αποτελεί η γεφύρωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ε.Ε., με την καθιέρωση πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ζιντόιτσε», η τοποθέτηση αυτή δέχθηκε τα πυρά του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με τον οποίο η υψηλή νεανική ανεργία στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές της Ε.Ε. Παράλληλα, η επικεφαλής των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ κατηγόρησε τη Μέρκελ για «έλλειψη ιδεών», ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς κατηγόρησε την καγκελάριο ότι βάζει «τους προϋπολογισμούς πάνω από τους ανθρώπους». Από διαφορετική σκοπιά εκκινούσε η επίθεση της επικεφαλής της AfD Αλις Βάιντελ, η οποία κατηγόρησε την Αγκελα Μέρκελ ότι «ξέρει μόνο να ξοδεύει τα χρήματα των άλλων».

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι η τελευταία για την Αγκελα Μέρκελ στον ρόλο της υπηρεσιακής καγκελαρίου. Την ερχόμενη Κυριακή (4 Μαρτίου) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μετά τα οποία είτε η Αγκελα Μέρκελ θα ορκιστεί καγκελάριος, σχηματίζοντας την τέταρτη κυβέρνησή της, είτε θα δρομολογηθούν διαφορετικού είδους πολιτικές εξελίξεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή