Ερωτήματα Ν.Δ. για διαπραγμάτευση με Τίρανα

Ερωτήματα Ν.Δ. για διαπραγμάτευση με Τίρανα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ερωτήσεις για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Τιράνων, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας, κατατέθηκαν χθες από βουλευτές της Ν.Δ. προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Με επίκαιρη ερώτησή της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ρωτά αν ευσταθούν δημοσιεύματα του αλβανικού και του ελληνικού Τύπου περί αναθεώρησης της Συμφωνίας του 2009 με τρόπους που «ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις».

Η κ. Μπακογιάννη διατυπώνει τρία ερωτήματα: Πρώτον, «για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;». Δεύτερον, ρωτά ποια σημεία θα αναθεωρηθούν και, τρίτον, αν ισχύει ότι σχεδιάζεται η αλλαγή της «πάγιας ελληνικής θέσης περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη “μέση γραμμή”;». Η κ. Μπακογιάννη καταλογίζει στην κυβέρνηση προχειρότητα και χειρισμούς που εγκυμονούν κινδύνους, καθώς, όπως αναφέρει, «σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές».

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε προς τον κ. Κοτζιά χθες και ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. Και ο κ. Κικίλιας παίρνει ως αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εξωτερικών για την επήρεια των Διαπόντιων Νήσων στο νέο υπολογισμό των χωρικών υδάτων. Με βάση τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ο κ. Κικίλιας ρωτά, επίσης, αν το υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει υπόψη πως οι χειρισμοί για τις θαλάσσιες ζώνες και δη την ΑΟΖ με την Αλβανία, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελλόριζου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή