Διεθνής εκστρατεία από ΠΓΔΜ

Διεθνής εκστρατεία από ΠΓΔΜ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό, προκειμένου να διαφημίσει τις συμβολικές κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση των Σκοπίων, έχει αποδυθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχουν περιοδεύσει ανά την Ευρώπη, προκειμένου να επιδείξουν τα επιτεύγματα της χώρας τους κατά του αλυτρωτισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρά τις ριζικές διαφωνίες ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στην αντιπολίτευση του VMRO (από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας), οι κ. Ζάεφ και Ιβάνοφ στις διεθνείς επαφές που έχουν διατηρούν ενιαία στάση.

Ο κ. Ζάεφ έχει ήδη συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία στηρίζει θερμά τη διαδικασία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς και επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε προ περίπου δύο εβδομάδων και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επισκέφθηκε και ο κ. Ιβάνοφ στην Aγκυρα. Παράλληλα, με πρωτοβουλία κυρίως του κ. Ντιμιτρόφ, η ΠΓΔΜ βρίσκεται διαρκώς, κυρίως μέσω συνεντεύξεων αλλά και δημοσιευμάτων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου και ΜΜΕ.

Η εικόνα αυτή βρίσκεται, βεβαίως, σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου, όπως φάνηκε και από την οξύτατη πόλωση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τορπιλίσει τις όποιες, περιορισμένες –ούτως ή άλλως– πιθανότητες επίτευξης συνθηκών συναίνεσης. Παράλληλα, όπως φάνηκε και από την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, χθες, παράλληλα με την έναρξη των εργασιών αλλαγής πινακίδων στον κεντρικό εθνικό αυτοκινητόδρομο της ΠΓΔΜ και στον Διεθνή Αερολιμένα των Σκοπίων, άρχισαν να αποκαθηλώνονται αγάλματα από κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία εκπέμπουν αλυτρωτικά μηνύματα. Χθες τα ξημερώματα αποκαθηλώθηκε ο ανδριάντας του Αντον Γιάνεφ, ενός στελέχους του VMRΟ κατά τον 19ο αιώνα, που είχε σημαντικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων του σλαβομακεδονικού εθνικισμού (δωρεά κάποιων «Αιγαιατών κατοίκων Σκοπιάς – Αχλάδας – Παπαδιάς», χωριών του νομού Φλώρινας). Την είδηση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε ότι η περιοδεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα δυτικά Βαλκάνια θα ξεκινήσει από τα Σκόπια στις 25 Φεβρουαρίου.

«Οι πράξεις μας δείχνουν την καλή μας βούληση και ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Ζάεφ. Παράλληλα, χθες με επιστολή του αν. υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους επιτρόπους Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, η Αθήνα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR). Πρόκειται για τη μία από τις δύο πρωτοβουλίες καλής θέλησης που συμφωνήθηκαν από τους κ. Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Αναμένεται και η επικύρωση από την ελληνική Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. Χθες, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν είπε (Die Welt) ότι η Κομισιόν θα προτείνει έως το καλοκαίρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή