Το τελικό crash test για «Σελόντα» και «Νηρέα»

Το τελικό crash test για «Σελόντα» και «Νηρέα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας «Σελόντα» και «Νηρεύς», με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία να εκτιμούν ότι ίσως και την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν εξελίξεις. Ολα, βεβαίως, εξαρτώνται από το εάν και πότε θα συγκλίνουν οι πωλητές, εν προκειμένω οι πιστώτριες τράπεζες των δύο εταιρειών, καθώς, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, φαίνεται να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα.

Αμφότεροι, πάντως, οι κύριοι διεκδικητές, τα funds Amerra Capital και Diorasis, κλήθηκαν και κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές τόσο ως προς το τίμημα όσο και ως προς τα λοιπά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεν Amerra Capital προτάσσει τα υψηλά διαθέσιμα κεφάλαια, την πρόσβαση που έχει στις διεθνείς αγορές μέσω της δραστηριοποίησής του ήδη στην καλλιέργεια σολομού, αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτει για τα μεσογειακά είδη (τσιπούρα και λαβράκι) έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τα τελευταία χρόνια την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόταση της Amerra είναι επωφελής τόσο για τον κλάδο, καθώς περιλαμβάνει επενδύσεις, αλλά και για τις τράπεζες, καθώς δεν προβλέπει «κούρεμα» δανείων, αλλά αναδιάρθρωση του δανεισμού. «Το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιο επενδυτικό σχήμα συνδυάζει την παγκόσμια γνώση της αγοράς, έχει το επιχειρηματικό σχέδιο με επενδύσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιρειών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της Diorasis από την άλλη φέρεται να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των δανείων των «Σελόντα» και «Νηρεύς». Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν ότι το «κούρεμα» χρέους των δύο εταιρειών αντιμετωπίζεται από πλευρές που εμπλέκονται στη διαδικασία ως θετικό. Και αυτό διότι οι πλευρές αυτές θεωρούν ότι έτσι οι εταιρείες «Σελόντα» και «Νηρεύς» εισέρχονται στη νέα εποχή με πιο καθαρή οικονομική θέση.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση από τις τράπεζες είναι το 79,61% της «Σελόντα» και το 74,98% της «Νηρεύς». Το αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra έχει εξαγοράσει από το 2016 την εταιρεία «Ανδρομέδα», η οποία μέχρι τότε ανήκε στην Global Finance. Ο έτερος διεκδικητής, το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, εξαγόρασε το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή