Πολιτική κρίση στην Ιρλανδία λόγω κόκκινων στεγαστικών

Πολιτική κρίση στην Ιρλανδία λόγω κόκκινων στεγαστικών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια μετά την κρίση στην αγορά ακινήτων στην Ιρλανδία, ελλοχεύει σήμερα ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης. Το κόμμα Φιάνα Φέιλ, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, απειλεί ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση, αν αυτή προχωρήσει στη μαζική πώληση 18.000 δανείων σε επιθετικά ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, τα οποία ονομάζονται «ταμεία-γύπες». Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Λίο Βάραντκαρ εξαρτάται από την υποστήριξη του κόμματος Φιάνα Φέιλ για να παραμείνει στην εξουσία. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες της χώρας υφίστανται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν τα επίπεδα των κόκκινων δανείων τους.

Ο Μάικλ Μάγκραθ, εκπρόσωπος Τύπου του Φιάνα Φέιλ, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι «αν τα δάνεια καταλήξουν σε ταμεία-γύπες, τα οποία δεν υπάγονται σε ρυθμιστικό πλαίσιο και ανάλογο έλεγχο, δεν θα μπορέσουμε να τους ζητήσουμε ευθύνες για τις πράξεις τους». Προσέθεσε, επίσης, ότι το κόμμα του θεωρεί απαράδεκτο ότι 18.000 στεγαστικά δάνεια θα καταλήξουν εκεί, εξ ου και υπέβαλε σχετικό νομοσχέδιο για να τεθούν υπό έλεγχο τα «ταμεία – γύπες». Αφορμή δόθηκε με την ανακοίνωση ότι η κρατική τράπεζα Permanent TSB Group Holdings σχεδιάζει να πουλήσει 18.000 δάνεια, εκ των οποίων 14.000 είναι στεγαστικά. Σύμφωνα με την τράπεζα, πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για χρόνια. Η αναλογία των κόκκινων δανείων επί του συνόλου των δανείων φθάνει το σχεδόν 28%, ποσοστό πενταπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ένα από τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία, ζητεί από την κυβέρνηση να προστατεύει περισσότερο όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Επιπλέον, ζητεί να γίνει ευκολότερη η απόκτηση κατοικίας. Η Κάρλι Μπέιλι, αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, ξέρει από πρώτο χέρι τι ακριβώς γίνεται.

Είχε κτίσει ένα σπίτι μαζί με τον σύζυγό της, παίρνοντας δάνειο από τη Royal Bank of Scotland. To δάνειο το αγόρασε το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Cerberus Capital Management και της ζητάει να καταβάλει οφειλές 56.000 ευρώ. Η κ. Μπέιλι έχασε το σπίτι της και επιπλέον υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, επειδή δεν μπορεί να εξοφλήσει το ανωτέρω ποσόν. «Οι εκπρόσωποι της Cerberus Capital Management ήταν εξαρχής πολλοί επιθετικοί», υπογραμμίζει η κ. Μπέιλι. «Πολύ δύσκολα μπορούσαμε να τους προσεγγίσουμε και όταν το καταφέραμε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πληρώσουμε πάραυτα τα οφειλόμενα».

Ελλάδα

Ανάλογες είναι οι προοπτικές και στη χώρα μας, όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2018 είναι η χρονιά κατά την οποία θα συντελεστεί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς πωλήσεων κόκκινων δανείων. Κι αυτό συμβαίνει «επειδή αίρεται και η τελευταία απαγόρευση για τη μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία». Αφενός απελευθερώνεται η αγορά των πωλήσεων των κόκκινων δανείων, αφετέρου απελευθερώνεται και η αγορά της διαχείρισής τους. Στις περιπτώσεις όπου το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων μεταβιβάζεται σε ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο (fund), αυτό θα παίζει ρόλο εντολοδότη των εταιρειών διαχείρισης και όχι η τράπεζα.

Και, όπως επισημαίνει η «Κ», ουσιαστικά οι νέοι αγοραστές των δανειακών χαρτοφυλακίων έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είχε μέχρι σήμερα η τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν ορισμένα εργαλεία στη διάθεσή τους, όπως η πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχείων των οφειλετών, οι ρυθμίσεις, τα «κουρέματα», αλλά και οι στοχευμένες δικαστικές ενέργειες (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή