Απεργία σε βρετανικά πανεπιστήμια

Απεργία σε βρετανικά πανεπιστήμια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες τα μέλη του διδακτικού προσωπικού εκατοντάδων πανεπιστημίων στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενα για τις δραστικές περικοπές των συντάξεών τους.

Το συνδικάτο UCU έχει προκηρύξει απεργία συνολικής διάρκειας 14 εργάσιμων ημερών, από χθες μέχρι και τις 16 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα, οι καθηγητές θα απεργήσουν δύο εργάσιμες ημέρες, με το σωματείο να προσθέτει μία ημέρα απεργίας κάθε εβδομάδα, με την κινητοποίηση να κορυφώνεται την εβδομάδα της 12ης Μαρτίου, όταν το UCU σχεδιάζει να διακόψει τη λειτουργία των πανεπιστημίων για όλη την εβδομάδα.

Η ένωση πανεπιστημιακών εργοδοτών UUK, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι το σχέδιο περικοπών στις συντάξεις έχει καταστεί μονόδρομος, εξαιτίας της υστέρησης που εμφανίζουν οι εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία των πανεπιστημίων. Η ένωση εργοδοτών αρνείται μέχρι στιγμής να υποχωρήσει από τα σχέδιά της για μεγάλες περικοπές συντάξεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ετήσιες μειώσεις της τάξεως των 10.000 στερλίνων για συνταξιούχους καθηγητές.

Το σχέδιο των πανεπιστημιακών εργοδοτών εξασφάλισε τη στήριξη του διδακτικού προσωπικού ορισμένων εύπορων κολεγίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Οι καθηγητές των κολεγίων αυτών ψήφισαν σε κρίσιμη σφυγμομέτρηση, η οποία αξιοποιήθηκε από την ένωση UUK για την εκπόνηση επείγοντος σχεδίου με στόχο τη διάσωση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Ο καθηγητής του LSE Μάικλ Οτσούκα, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian επισημαίνει: «Η έρευνα συμπεριέλαβε την ψήφο καθηγητών από 16 κολέγια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να περιορίσουν τον κίνδυνο πτώχευσης των συνταξιοδοτικών τους ταμείων». Τα αυτόνομα συνταξιοδοτικά προγράμματα των κολεγίων αυτών δεν απειλούνται, όμως, επ’ ουδενί με πτώχευση.

Την αντίθεσή τους στη στάση του πανεπιστημίου τους εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα ορισμένοι καθηγητές της Οξφόρδης, εγκαινιάζοντας διαδικασία αλλαγής της πολιτικής του πανεπιστημίου. Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, η καθηγήτρια της Οξφόρδης Κάρμα Ναμπούλσι είπε: «Οι συνάδελφοι εξέφρασαν τη φρίκη τους για την απόφαση του πανεπιστημίου να μας εμφανίσει ως υποστηρικτές της μείωσης των συντάξεων. Ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας για κάτι τέτοιο. Καταθέσαμε δύο υπομνήματα στο πανεπιστήμιο ζητώντας την αλλαγή της πολιτικής του πανεπιστημίου. Εξ όσων γνωρίζω, ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιείται και στο Κέμπριτζ».

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε: «Ενώνω τη φωνή μου σε εκείνες του προσωπικού και των φοιτητών, καλώντας τους εργοδότες στα πανεπιστήμια να καθίσουν στο τραπέζι και να εγκαινιάσουν ουσιαστικό διάλογο με στόχο την επίλυση του προβλήματος».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov, 61% των ερωτηθέντων φοιτητών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τα αιτήματα του διδακτικού προσωπικού, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 66% σε πανεπιστήμια που απεργούσαν χθες και σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή