Λέσβος: Αποθέωση της καραμπίνας

Λέσβος: Αποθέωση της καραμπίνας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποθεώθηκε» χθες το μεσημέρι από τους συγχωριανούς του ο 55χρονος κτηνοτρόφος της Μόριας, που το βράδυ της Τετάρτης πυροβόλησε, στον αέρα όπως ομολόγησε, κατά μεταναστών. Στο πλευρό του στάθηκε και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν για περίπου τρεις ώρες τον δρόμο.

Το προσφυγικό στη Λέσβο φαίνεται πως έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με κάποιους, συνεπικουρούμενους και από ακροδεξιά στοιχεία, να χειροκροτούν την αυτοδικία. Δεν είναι τυχαίο ότι θιασώτες του διχασμού κυκλοφορούσαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία με προβιές σφαγμένων προβάτων με τις οποίες είχαν «υποδεχθεί» οι Μοριανοί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τις παρουσίαζαν ως «κατορθώματα των μεταναστών». Από την άλλη κι ενώ ο κ. Μουζάλας έχει ειδοποιηθεί για τα κρούσματα των ζωοκλοπών και του έχει ζητηθεί μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή, οι ντόπιοι που μένουν στα χωριά κοντά στο κέντρο της Μόριας και της Παναγιούδας θεωρούν ότι οι παραβατικοί μετανάστες λειτουργούν ανενόχλητοι.

Πρόκειται, πάντως, για το δεύτερο περιστατικό με καραμπίνα, ενάμιση χρόνο μετά, όταν 84χρονος απειλούσε μετανάστες σε καντίνα της Μόριας. Οι κάτοικοι πέριξ του καταυλισμού έχουν εξαγριωθεί, ζητούν επιτακτικά τις αποζημιώσεις από την καταστροφή των περιουσιών τους για το 2016 και το 2017, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβούν στον εισαγγελέα.

Ο κτηνοτρόφος συνελήφθη, οδηγήθηκε χθες ενώπιον του εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2019. Κατηγορείται για απειλή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του τέσσερα κυνηγετικά όπλα, πιστόλι, 156 κυνηγετικά φυσίγγια διαφόρων τύπων, 10 φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm, 2 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα. Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές, ο 55χρονος, αφού πλησίασε με το αυτοκίνητό του τρεις μετανάστες (21 έως 24 ετών), προσπάθησε αρχικά να τους χτυπήσει με ξύλο που είχε στην κατοχή του, ενώ ακολούθως πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, προέκυψε επίσης ότι οι προαναφερόμενοι μετανάστες, δρώντας από κοινού, είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να εισέλθουν στο αγρόκτημα του 55χρονου στη Μόρια, με σκοπό να αφαιρέσουν ζώα (πρόβατα), χωρίς ωστόσο να το κατορθώσουν, καθώς έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Ο δικηγόρος του κτηνοτρόφου Παναγιώτης Τσακύρης ανέφερε στην «Κ» ότι «οι μετανάστες επιτέθηκαν κατά της γυναίκας του κτηνοτρόφου, εκείνη τον κάλεσε στο τηλέφωνο και αυτός έφτασε». Ο 55χρονος φέρεται στην απολογία του να είπε ότι «οι πυροβολισμοί δεν είναι καλό πράγμα, αλλά έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο».

«Είμαστε αγανακτισμένοι»

«Τρία χρόνια τώρα η κοινωνία ταλαιπωρείται με το μεταναστευτικό. Εχουμε δεκάδες κρούσματα και έχουμε φτιάξει φάκελο για τον εισαγγελέα. Είμαστε αγανακτισμένοι πια με όλη αυτή τη λεηλασία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. «Εχουμε χάσει την ελευθερία μας. Εφόσον θέλουν να τους αφομοιώσουμε, να αφομοιωθούν σε όλο το νησί και στην Ελλάδα, όχι μόνο στο σπίτι μου», λέει στην «Κ» άλλος κάτοικος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή