Ο υπεύθυνος βύθισης πλοίου της Ν. Κορέας στην τελετή των Ολυμπιακών

Ο υπεύθυνος βύθισης πλοίου της Ν. Κορέας στην τελετή των Ολυμπιακών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκπροσωπηθεί στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2018 από τον αντιπρόεδρο της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Κιμ Γιονγκ Τσολ. Ο Κιμ κατηγορείται ως υπεύθυνος της βύθισης πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας το 2010, που οδήγησε στον θάνατο 46 ναυτών.

Η επίσκεψη του Κιμ θα συμπέσει με αυτή της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την κόρη του προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα. Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ πρόκειται να παραμείνει επί τρεις ημέρες στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Επανένωσης στη Σεούλ.

Ο Κιμ είναι επίσης επικεφαλής του Τομέα Ενωμένου Μετώπου, αρμόδιου για το χειρισμό θεμάτων που άπτονται των σχέσεων ανάμεσα στις δύο Κορέες. Ο Κιμ υπήρξε, όμως, διοικητής του Αναγνωριστικού Γραφείου, μίας από τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος. Η υπηρεσία αυτή είναι, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες, υπεύθυνη για τη βύθιση της κορβέτας «Τσεονάν» του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας το 2010.

Σύμφωνα με το υπουργείο Επανένωσης, η επίθεση εναντίον της κορβέτας «Τσεονάν» με τορπίλες το 2010 πραγματοποιήθηκε από ακταιωρούς του βορειοκορεατικού πολεμικού ναυτικού, αν και η Σεούλ δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιώσει την υπόνοιά της αυτή.

«Ο Κιμ είναι αρμόδιος για θέματα των δύο χωρών και αυτός είναι ο λόγος της φιλοξενίας μας, καθώς πιστεύουμε ότι η πρόσκληση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και θα ευνοήσει την επίλυση της πυρηνικής κρίσης», είπε από το βήμα της Βουλής στη Σεούλ ο υπουργός Επανένωσης, Τσο Μιονγκ Γκιον.

Την πρόθεσή του για σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ απέδειξε έμπρακτα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στέλνοντας τη μικρή του αδελφή, Κιμ Γιο Τζονγκ, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενα ακόμη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ο στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν, Ρι Σον Γκουόν, θα μεταβεί στην τελετή λήξης των Αγώνων.

Μέλη της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική τις τελευταίες ημέρες για τα υπέρογκα ποσά που κόστισε στους διοργανωτές των Αγώνων η παρουσία της πολυμελούς αθλητικής αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σεούλ, μόνο η επίσκεψη της αδελφής του προέδρου Κιμ και της συνοδείας της για την τελετή έναρξης κόστισε 223.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή