Εξαγορά χρέους με αντάλλαγμα προστασία της φύσης

Εξαγορά χρέους με αντάλλαγμα προστασία της φύσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησιωτικό κράτος των Σεϋχελλών πρόκειται να καταστήσει προστατευόμενες κάποιες από τις παράκτιες περιοχές του, προκειμένου να μην επιτρέπονται εκεί η εμπορική αλιεία, η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η ανάπτυξη, με αντάλλαγμα την ανακούφιση του χρέους της.

Το νησιωτικό κράτος, το οποίο είναι γνωστό για τους υποθαλάσσιους υφάλους του και για τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες του, πτώχευσε το 2008 και προσπάθησε να αναδυθεί από τη δυσάρεστη κατάσταση με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκτοτε, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερευνούν τρόπους να προστατεύσουν το περιβάλλον, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ενδιαφέρθηκε όταν το προσέγγισε η περιβαλλοντική οργάνωση Τhe Nature Conservancy με μια οικονομική πρόταση του τύπου «φύση με αντάλλαγμα το χρέος», την πρώτη στον κόσμο που στοχεύει στην προστασία μιας θαλάσσιας περιοχής.

22 εκατ. δολάρια

Η οργάνωση προθυμοποιήθηκε να αγοράσει 22 εκατ. δολάρια του χρέους των Σεϋχελλών από τα 406 εκατ. δολάρια που είναι συνολικά, με αντάλλαγμα να χαρακτηριστεί το ένα τρίτο της θαλάσσιας περιοχής τους προστατευόμενο.

Το κράτος της Ανατολικής Αφρικής, όπου ζουν λιγότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, βασίζεται οικονομικά κυρίως στον τουρισμό και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια, πετρελαϊκές εταιρείες, όπως εξάλλου και επιχειρήσεις φυσικού αερίου, κάνουν έρευνες στα καταγάλανα νερά τους.

Την Τετάρτη, οι Σεϋχέλλες έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την πρώτη περιοχή συνολικής έκτασης 210.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα χαρακτηριστεί προστατευόμενη και όπου θα περιοριστούν δραστηριότητες όπως είναι η αλιεία, η αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας στα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα. Η υπόλοιπη περιοχή των 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα έχει διαφορετικούς περιορισμούς, πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα.

Η συμφωνία των Σεϋχελλών οικοδομείται πάνω σε είκοσι χρόνια ανάλογων ανταλλαγών χρέους με σκοπό τη διάσωση του περιβάλλοντος που βοήθησαν να προστατευθούν τεράστιες περιοχές τροπικών δασών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια τεχνική χρηματοδότησης χρησιμοποιείται για θαλάσσιο περιβάλλον, όπως επισημαίνει ο Ρομπ Γουίρι, επικεφαλής της NatureVest, που χρηματοδοτεί τις προσπάθειες συντήρησης της οργάνωσης.

Ο Γουίρι τόνισε ότι η συμφωνία των Σεϋχελλών, που επίσης θα συμβάλει και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για άλλες προσπάθειες διάσωσης της φύσης, όπου οι περιβαλλοντολόγοι θα αγοράζουν το χρέος ενός κράτους με αντάλλαγμα τις μεταβολές της πολιτικής που θα βοηθούν το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή