Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα δ’ αισχρά κέρδη συμφοράς εργάζεται

Κύριε διευθυντά
Τώρα που παίχτηκε και η τελευταία πράξη του δράματος, διά της δημεύσεως των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, χρήσιμο φρονώ ότι είναι να θυμηθούμε μερικά σοφά ρητά των αρχαίων που ταιριάζουν στην περίπτωσή του.

1. «Απαντα τω πλουτείν υπήκοα», δηλαδή όλα υποτάσσονται στην ανάγκη για πλουτισμό (Αριστοφάνης). 2. «Απ’ όνων εφ’ ίππους»,  δηλαδή από τα κατώτερα στρώματα ήθελε να αναρριχηθεί παρ’ ολίγον πρωθυπουργός. 3. «Ηθος ανθρώπω δαίμων», δηλαδή ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι ο θεός που καθορίζει τη μοίρα του (Ηράκλειτος). 4. «Αρχή άνδρα δείκνυσι», δηλαδή όταν ο άνθρωπος αποκτά εξουσία, δείχνει και τον πραγματικό χαρακτήρα του (Βίας). 5. «Τα δ’ αισχρά κέρδη συμφοράς εργάζεται», δηλαδή αυτά που κερδήθηκαν με αισχρό τρόπο φέρνουν συμφορές (Μένανδρος). Ετσι: 6. «Ζευς κολαστής των άγαν υπερφρόνων», δηλαδή ο θεός τιμωρεί τους ανθρώπους όταν παίρνουν τα μυαλά τους αέρα (Ευριπίδης).

Δημητρης Δημητριου, Tέως δικηγόρος παρ’ Α.Π.

«Στάθηκα ευτυχής που γνώρισα τον Μιχάλη»

Κύριε διευθυντά
Πρέπει να έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια απ’ όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον Μιχάλη Κατσίγερα, τον «Φιλίστορα» της εφημερίδας «Καθημερινή», που αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι. Είδα έναν ευγενέστατο και συμπαθή κύριο να διαβαίνει τη μεγάλη σιδερένια πόρτα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, όπου εργαζόμουν τότε. Με μεγάλη χαρά μού μίλησε για την κεφαλονίτικη καταγωγή του, για τις σπουδές θεατρολογίας που είχε κάνει στο Παρίσι και για την έρευνα που έκανε για την ιταλογερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά του 1943, που οδήγησε στη σφαγή περίπου 9.000 Ιταλούς – ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του 20ού αιώνα.

Λάτρευε την Ιστορία ο Μιχάλης Κατσίγερας, και στη στήλη του «Φιλίστορος» στην «Καθημερινή» σταχυολογούσε στιγμιότυπα από τη νεότερη ιστορία μας, όπως απεικονιζόταν στις στήλες της ιστορικής εφημερίδας. Αλλοτε μεγάλα γεγονότα της επικαιρότητας κι άλλοτε στιγμιότυπα από αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Μικροϊστορία», εκείνες τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας που σε βοηθούν να κατανοήσεις τη «μεγάλη εικόνα». Είχε συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ήταν υπεύθυνος για πολλές εκδόσεις ιστορικού και αρχειακού περιεχομένου. Γοητευτικός συνομιλητής, σε συνάρπαζε με τις γνώσεις του αλλά και τη διαρκή, σπινθηροβόλο «ανησυχία» του, αυτό που κάνει τον δημοσιογράφο και τον ιστορικό ξεχωριστούς στα λειτουργήματά τους.

Για τριάντα χρόνια ο Μιχάλης Κατσίγερας ήταν μπροστά στα μάτια μας, στα περίπτερα, χωρίς να τον έχουμε δει ποτέ. Από το 1989 ήταν εκείνος που «έστηνε» την πρώτη σελίδα της «Καθημερινής». Ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε δημοσιογράφοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μια πρώτη σελίδα, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν έχει πηχυιαίους τίτλους και τεράστιες φωτογραφίες για να τραβήξει το βλέμμα των αναγνωστών. Η «Καθημερινή» είχε πάντα ζηλευτά πρωτοσέλιδα, όπου, στα πρότυπα των μεγάλων έγκυρων εφημερίδων του εξωτερικού, μπορούσε κανείς να δει μ’ ένα διαγώνιο διάβασμα όλα τα γεγονότα της ημέρας. Ακόμα και σε εποχές ακραίας πόλωσης όπως η σημερινή, η «Καθημερινή» δεν κραύγασε ποτέ στο πρωτοσέλιδό της.

Δεν θα μπορούσαν να έχουν κραυγές οι σελίδες που δημιουργούσε ο Μιχάλης Κατσίγερας. Τον θυμάμαι σκυμμένο πάνω από τα μακρόστενα πράσινα τραπέζια της Βιβλιοθήκης να μελετάει επί ώρες πολλές κιτρινισμένες εφημερίδες και αποκόμματα παλαιότερων εποχών, να κρατάει με μια παροιμιώδη ηρεμία σημειώσεις, σαν να είχε όλον τον χρόνο δικό του. Πού να φανταστείς ότι αυτός ο ίδιος άνθρωπος έτρεχε μέσα στη ροή της επικαιρότητας που άλλαζε κάθε λεπτό για να χωρέσει σ’ ένα πρωτοσέλιδο όλη την ταυτότητα της ημέρας;

Ηταν μεγάλη τιμή μου που τον γνώρισα. Που γνώρισα έναν από τους εκπροσώπους της ελληνικής δημοσιογραφίας που νιώθω ότι φθίνει, μέσα στη χλαλοή του βομβαρδισμού αδιασταύρωτων ειδήσεων, της προχειρότητας, και της χαμηλής ποιότητας. Γνώρισα ένα δημοσιογράφο με βαθιά γνώση της Ιστορίας και ουσιαστική μόρφωση γύρω από την Ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες.

Γιατί αυτό είναι ο δημοσιογράφος. Αυτό προϋποθέτει η ευθύνη του να αρθρώνεις δημόσιο λόγο που απευθύνεται σε μεγάλα ακροατήρια. Καλλιέργεια, επιμονή στη διασταύρωση και στη λεπτομέρεια. Γνώση.

Από τον σημερινό δημόσιο λόγο, γεμάτο μαργαριτάρια, ημιμάθεια και προκατάληψη, θα λείψει αυτή η ήρεμη αλλά ουσιαστική φωνή. Για ένα «Φιλίστορα» είναι κάπως αμήχανη η στιγμή που τον βλέπεις να γίνεται ο ίδιος Ιστορία.

Ηλιας Τουμασατος, Εκπαιδευτικός, δρ Ιστορίας

Αιδηψός, ναυαρχίδα ιαματικού τουρισμού

Κύριε διευθυντά
Ενώ υπήρχε δέσμευση να ανοίξει το θέμα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» στην αρχή του 2018, καμία πρωτοβουλία δεν έχει εκδηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών. Η επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός για μελέτη των τροποποιήσεών του έχει παραδώσει το πόρισμά της προ πολλού. Η δυστοκία όμως παρατείνεται και ένα μεγάλο θέμα όπως είναι η αυτοδιοίκηση της χώρας παραμένει σε παρατεταμένη εκκρεμότητα. Ομως εάν και ένας δήμος της χώρας ανασυσταθεί, αυτός πρέπει να είναι ο π. Δήμος Λ. Αιδηψού για τους εξής λόγους: Λόγοι συνταγματικοί. Ο «Καλλικράτης» παραβίασε το άρθρο 4 του Συντάγματος, που είναι η κορωνίδα του συνταγματικού μας πολιτισμού και του κράτους δικαίου. Παραβίασε επίσης το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως τακτικά έχω επισημάνει στο παρελθόν στην έγκριτη «Καθημερινή» πλέον τούτων. Ο πρωθυπουργός είπε: «Θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», ο τουρισμός είναι η σύγχρονη βιομηχανία της χώρας και πρωταθλητής στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας από την κρίση που τη μαστίζει. Η λουτρόπολη της Αιδηψού είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας, η ναυαρχίδα του παγκόσμιου ιαματικού τουρισμού. Θα καταργήσει το μεγαλύτερο τουριστικό, βιομηχανικό κέντρο της χώρας; Θα είναι έγκλημα.

Γιωργος Κ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας

Πλημμύρες, έργα και Κτηματολόγιο

Κύριε διευθυντά
Δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Το τσουνάμι νερού και μπάζων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο είχε ως αποτέλεσμα 23 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. Θα διατυπώσω κατωτέρω την άποψή μου, παίρνοντας θέση στο πώς μπορεί να είναι λιγότερες κάθε φορά οι καταστροφικές συνέπειες. Αν είχε συνταχθεί το κτηματολόγιο, θα είχαν αποφευχθεί στον μέγιστο βαθμό οι συνέπειες από όλες τις ακραίες καιρικές μεταβολές. Υπάρχοντος του κτηματολογίου κανένα ρέμα δεν θα μπαζωνόταν και καμιά αυθαίρετη κατασκευή θα εγκρινόταν από τις υπηρεσίες. Δυστυχώς, με ευθύνη των πολιτικών δεν συντάχθηκε, καίτοι ήταν το «εν αρχή ην» για το κράτος. Ετσι θα πρέπει τώρα να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τα ακραία φαινόμενα. Θα πρέπει η κατάργηση των αποδεκτών του νερού της πλημμύρας (ρυάκια, ρέματα, ποτάμια) να αντιμετωπισθεί με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία με περισσή ευκολία επικαλούνται οι πολιτικοί μετά το κακό. Ομως η πλήρης κατασκευή τους είναι κατά κανόνα δαπανηρή, δυσανάλογη με τις οικονομικές δυνατότητες. Κατά την άποψή μου θα πρέπει: 1) Αμεσα να αντιμετωπισθούν οι «χτυπητές» περιπτώσεις στην κάθε περιοχή (π.χ. καθαίρεση των κτισμάτων και αποκατάσταση της λειτουργίας του ρέματος στη Μάνδρα). Στις ανωτέρω περιπτώσεις να κατασκευασθούν, στο μέτρο του ταχύτερου δυνατού, τα αντιπλημμυρικά έργα. 2) να συσταθούν κρατικές υπηρεσίες όχι με την υπάρχουσα μορφή (πολλά έγγραφα, πρωτόκολλα, συμβούλια, λόγοι χωρίς ουσία από πολιτικά πρόσωπα κ.λπ.). Οι υπηρεσίες αυτές με ειδικευμένο προσωπικό με συνεχή παρακολούθησητων μετεωρολογικών δεδομένων, θα εισηγούνται, στις περιπτώσεις ακραίων σε κάποιες περιοχές πλημμυρικών φαινομένων, στα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως π.χ. η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, ακόμη και η απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους.

Θανος Θανασης, Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ