Το φάντασμα της Νυρεμβέργης

Το φάντασμα της Νυρεμβέργης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 15η Σεπτεμβρίου του 1935 πρέπει να μείνει στην Ιστορία ως μια μελανή σελίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Την ημέρα εκείνη στο συνέδριο των ναζί, στην πόλη της Νυρεμβέργης, θεσπίστηκαν από τον Χίτλερ οι διαβόητοι ρατσιστικοί «νόμοι της Νυρεμβέργης» διά των οποίων τέθηκε σε εφαρμογή ο διωγμός τον Εβραίων και στη συνέχεια και άλλων «μιασμάτων». Τα αποτελέσματα γνωστά. Εκατομμύρια Εβραίοι, άνθρωποι που γεννήθηκαν με διαφορετικό χρώμα, ομοφυλόφιλοι, νεκροί στα κρεματόρια, μια ερειπωμένη Ευρώπη, ένας ολόκληρος κόσμος πνιγμένος στο αίμα. Τα χρόνια πέρασαν, η Νυρεμβέργη ξεχάστηκε για τους φυλετικούς της νόμους –παρέμεινε στη μνήμη ως ο τόπος όπου έγινε η ομώνυμη δίκη των ναζί– και έρχεται τώρα μια άλλη μεσαιωνική πόλη, πανέμορφη και αυτή, να μας ξυπνήσει, με τους δικούς της νόμους στο όνομα της προστασίας της καθαρότητας του χριστιανικού πολιτισμού, τον εφιάλτη της Νυρεμβέργης. Οι νόμοι που ψηφίζονται, 82 χρόνια μετά, για τους μετανάστες στη Βουδαπέστη δεν απέχουν πολύ από εκείνους της Νυρεμβέργης. Τότε η απειλή ήταν οι Εβραίοι, τώρα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι νόμοι της Νυρεμβέργης προέβλεπαν αυστηρότατες ποινές και για όσους συναναστρέφονταν ή βοηθούσαν Εβραίους· οι «νόμοι της Βουδαπέστης» τιμωρούν όσους παρέχουν αρωγή στους κατατρεγμένους, οι οποίοι κατά την κυβέρνηση Ορμπαν απειλούν την εθνική ασφάλεια. Μέχρι και νόμο εναντίον του Τζορτζ Σόρος, Ούγγρου στην καταγωγή, έφερε προς ψήφιση, κατηγορώντας τον μεγαλοεπενδυτή ότι «θέλει να μεταφέρει στην Ουγγαρία εκατομμύρια ανθρώπους από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή». Οι δηλώσεις Ορμπαν στη Σόφια, πρόσφατα, προκαλούν αποστροφή σε όσους έχει απομείνει στοιχειώδης ανθρωπιά και λογική: «Η μετανάστευση είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ζωής και για τον ευρωπαϊκό χριστιανικό πολιτισμό», είπε. «Είμαι συγκλονισμένη και έντρομη. Πριν από πενήντα χρόνια, υπήρχαν Ούγγροι πρόσφυγες. Δεν τους κρατούσαν σε κοντέινερ, δεν στοχοποιούνταν, δεν υφίσταντο βία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση», δήλωσε σχολιάζοντας την πολιτική του στο μεταναστευτικό η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφία Ιντβέλντ.

Η τραγωδία είναι ότι η Ευρώπη των ανθρωπίνων και δημοκρατικών ιδεωδών δείχνει να μην ανησυχεί για την επώαση του αυγού του φιδιού στην καρδιά της. Οπως το 1935 δεν ήθελε να ακούσει τις «καμπάνες της Νυρεμβέργης», έτσι τώρα κωφεύει στις ρατσιστικές ξενοφοβικές «κωδωνοκρουσίες» της Βουδαπέστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή