Αλέξης Τσίπρας: Πυρηνικά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Δεν ήθελε, είπε, να μιλήσει σαν εισαγγελέας. Αν δεν ήθελε να μιλήσει σαν εισαγγελέας, τότε γιατί εισηγήθηκε στο κόμμα του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Γιατί πρότεινε να αναλάβει η Βουλή την ανακριτική και εισαγγελική αρμοδιότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα; Τι νόμιζε; Οτι το «προανακριτική» είναι σχήμα λόγου. Οτι η επιτροπή είναι φόρουμ;

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με το «ποινικό σκέλος». Και οι βαλίτσες, κύριε; Τα τροχήλατα «πακέτα»; Τα μοβ και κίτρινα χαρτονομίσματα; Τι απέγιναν;Τι απέγιναν οι ίδιες οι πρωθυπουργικές ετυμηγορίες περί «καθαρών πατριωτών»

και μιαρών πολιτικών που χρεοκόπησαν την πατρίδα;

Η μεταμεσονύκτια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή επιβεβαίωσε την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα επεδίωκε την «προσγείωση» της σκανδαλοθηρίας. Η ομιλία του ήταν το προοίμιο για την προανακριτική, που είναι μάλλον απίθανο να αφεθεί να ανακρίνει οτιδήποτε. Η πλειοψηφία έχει όλα τα μέσα για να τερματίσει την κοινοβουλευτική διερεύνηση προτού φτάσει στην ουσία.

Το εγχείρημα της Novartis προοριζόταν να επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση του – να αναθερμάνει το επιχείρημα «μπορεί να μη σας αρέσουμε, αλλά οι άλλοι είναι χειρότεροι»· «μπορεί να σας κοροϊδέψαμε, αλλά δεν σας κλέψαμε».

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή –που εξελίχθηκε σε πολιτική, δικανική και σημειολογική αποδόμηση της δικογραφίας– το πρότζεκτ κινδυνεύει όχι μόνο να μην εκπληρώσει τον αρχικό σκοπό του, αλλά να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πολλοί, βιαστικά, λένε ότι ο πρωθυπουργός, που δεν κρύβει την άγνοιά του για τα νομικά, παρασύρθηκε από τη σκανδαλοθηρική λαιμαργία των δικαστηριακά περπατημένων συνεργατών του. Παρασύρθηκε και επένδυσε στον φάκελο αυτό περισσότερες σκοπιμότητες απ’ όσες μπορούσε ο φάκελος να υπηρετήσει.

Ο,τι κι αν ισχύει, το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας ενέκρινε τη χρήση ενός πυρηνικού πολιτικού όπλου για να ισοπεδώσει, υποτίθεται, τον αντίπαλο. Και, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει μόνο έναν κρατήρα στη δική του κομματική επικράτεια και ένα ραδιενεργό νέφος παντού.

Δηλητηρίασε το πολιτικό κλίμα. Υπέσκαψε την ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Κατέστρεψε μέχρι και την εικόνα της ανέφελης «εξόδου» που ο ίδιος καλλιεργούσε. Με ποιο κέρδος;

Το ότι η υπόθεση στράβωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα την παρατήσει. Την έχει ήδη κουβαλήσει πολύ μακριά. Δεν έχει πια την πολυτέλεια να την παραδώσει στη λήθη, σαν να μη συνέβη τίποτε.

Το βέβαιο είναι ότι θα ψάξει λυσσαλέα για μια «ζεστή κάννη». Για κάτι που θα δίνει, τουλάχιστον προσωρινά, την εντύπωση ότι «κάτι υπάρχει». Για κάτι σκανδαλιστικό, έστω και χωρίς σκάνδαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή