Βρυξέλλες: Μπαράζ επαφών Τσίπρα για Σκοπιανό και Τουρκία

Βρυξέλλες: Μπαράζ επαφών Τσίπρα για Σκοπιανό και Τουρκία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία σειρά από συναντήσεις θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Σκοπιανό

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε μία σύντομη διμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ και του Ελληνα Πρωθυπουργού, όπου ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου, Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρχει μία «σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση». Συγχρόνως επανέλαβε το «erga omnes», ενώ η Καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να υπάρξει επίλυση.

Τουρκία και Κυπριακό

Σε λίγο αναμένεται να πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου, τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου, Αγκελας Μέρκελ, του Βουλγάρου Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, και του Ελληνα Πρωθυπουργού ενώ στις 15.00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ.  Τσίπρα με την Φεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται με τον κ. Γιουνκέρ στην περιοδεία στα Δ. Βαλκάνια που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει «την υποστήριξη στην Κύπρο και την υποχρέωση να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής δημοκρατίας», ενώ θα τοποθετηθεί και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένονται ακόμη σύντομες συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Ιταλό Πρόεδρο Πάολο Τζεντιλόνι και τον Αλέξη Τσίπρα, και μία διμερής με τον Γάλλο Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή