Η γκουρμέ συνταγή… της αποτυχίας

Η γκουρμέ συνταγή… της αποτυχίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​ε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που είχε δώσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα, η δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει με χαρακτηριστική ευθύτητα αν φοβάται πως όλο αυτό το οικοδόμημα που έχει χτίσει μπορεί να πάει κατά διαόλου. Ισως κάτι είχαν πιάσει οι δημοσιογραφικές της κεραίες, ίσως κάποια πρώτα μικρά τότε προβλήματα στις επιχειρήσεις του είχαν κάνει την «πιάτσα» να συζητάει διάφορα, πάντως η απάντηση του Τζέιμι Ολιβερ ήταν απόλυτα ειλικρινής:

«Κάθε μέρα. Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου αυτά τα 15 χρόνια είναι ότι προσέλαβα μερικούς εξαιρετικούς ανθρώπους με ίδιες αντιλήψεις, που πιθανώς θα τα καταφέρουν καλύτερα από εμένα. Ανησυχώ μήπως και η επιχείρησή μου δεν είναι υγιής και αναγκαστώ να απολύσω και έχω ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι; Συνέχεια. Τώρα είμαστε μεγάλοι, αλλά κάτι μπορεί να πάει στραβά και όλο αυτό να γκρεμιστεί. Αλλά δεν είμαι ο τύπος που χαραμίζει τον χρόνο του ανησυχώντας. Είμαι ο τύπος που ανακατεύει».

Βέβαια η επιχειρηματικότητα δεν είναι ακριβώς μαγειρική, δεν εξαρτάται μόνο από σένα αν θα βγει καλό το «πιάτο», αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, με πολύ σημαντικό φυσικά στη βρετανική περίπτωση, τον παράγοντα Brexit και την αναμπουμπούλα που έχει προκαλέσει.

Η αυτοκρατορία του Τζέιμι Ολιβερ κλυδωνίζεται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα μείνει στον δρόμο, κάθε άλλο. Συχνά άλλωστε οι επιχειρήσεις πτωχεύουν αλλά οι ιδιοκτήτες τους περνάνε μια χαρά. Με ένα τέτοιο βιτριολικό σχόλιο ξεκινούσε και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian πριν από λίγες μέρες όπου αναζητούσε το τι φταίει για την κατρακύλα. Εκανε αναφορά στη σύζυγο του Τζέιμι, Τζουλς, που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες από το καινούργιο απόκτημα της οικογένειας Ολιβερ, ένα πολυτελές σπίτι επτά υπνοδωματίων στο Χάμπστεντ του Λονδίνου, αξίας 9 εκατ. λιρών.

Η ουσία είναι ότι η ναυαρχίδα των επιχειρήσεών του, η αλυσίδα εστιατορίων Jamie’s Italian, έχει χρέη περίπου 71,5 εκατ. λίρες. Οπότε ο «Γυμνός σεφ» θα αναγκαστεί να κάνει αυτό που φοβόταν, να βάλει λουκέτο σε καταστήματά του και να απολύσει κόσμο. Ακόμη και για τον σούπερ σταρ της μαγειρικής, τον Παγκόσμιο Σεφ όπως τον αποκαλούν, τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν. Πλέον δεν αρκεί να είσαι μόνο καλός, ομορφούλης και εξαιρετικά επικοινωνιακός με τον κόσμο. Στον χώρο της εστίασης, με τις αμέτρητες αφίξεις, πολλές απ’ αυτές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες, πρέπει να είσαι διαρκώς ανταγωνιστικός, να παραμένεις δεμένος στο άρμα με τις νέες τάσεις. Είναι αγώνας αντοχής, όχι ταχύτητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή