Τις «πιο μεγάλες κυρώσεις» εις βάρος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ο Τραμπ

Τις «πιο μεγάλες κυρώσεις» εις βάρος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ο Τραμπ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή των «μεγαλύτερων κυρώσεων στην ιστορία» εναντίον της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν 56 εμπορικά πλοία, ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες από περίπου εννέα χώρες.

«Σήμερα θα ανακοινώσω ότι θα επιβάλουμε τις μεγαλύτερες κυρώσεις που έγιναν ποτέ εις βάρος του Βορειοκορεατικού καθεστώτος», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε αποσπάσματα ομιλίας του που αναμένεται να εκφωνήσει αργότερα σήμερα και που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Λιγό αργότερα, οι κυρώσεις έγιναν γνωστές από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο γνωστοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του, ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν ένα νέο σετ κυρώσεων κατά του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποιό θα πλήξει ένα φυσικό πρόσωπο, 27 εταιρείες και 28 εμπορικά πλοία. 

Συγκεκριμένα, 16 ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα, πέντε στο Χονγκ Κονγκ, δύο στην Κίνα, δύο στην Ταϊβάν, μία στον Παναμά και μία στη Σιγκαπούρη. Αναφορικά με τα πλοία, η μεγάλη πλειονότητα τους είναι βορειοκορεατικά, δύο πλέουν με σημαία Παναμά, ένα με σημαία Τανζανίας και ένα με σημαία των νήσων Κομόρες.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αφορούν «πρακτικά όλα τα πλοία» που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί έως σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις στοχεύουν στο να υπενθυμίσουν «στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εάν αποφασίσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, δεν θα μπορούν να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ αναμένεται να κατηγορήσουν τους στόχους των νέων κυρώσεων πως παρέχουν βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Πιονγιάνγκ βρίσκεται ήδη υπό το βάρος μίας σειράς αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων, αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις βαλλιστικές δοκιμές της. Το τελυταίο αυτό σετ φαίνεται ότι θα έρθει να συμπληρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις του Νοεμβρίου εναντίον βορειοκορεατικών ναυτιλιακών εταιρείων και κινεζικών εταιρείων που συνδιαλέγονται με την Πιονγιάνγκ.

Οι νέες αυτές κυρώσεις έρχονται σε μία χρονική στιγμή που η Πιονγιάνγκ επιδιώκει να προσεγγίσει τη Νότια Κορέα, με αφορμή της Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάνγκ, κάτι το οποίο παρακολουθεί με καχυποψία η Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή