Παλαιστινιακή οργή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Παλαιστινιακή οργή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οργή αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι ετοιμάζονται να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ εντός λίγων μηνών, και συγκεκριμένα ακόμη και εντός Μαΐου.

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Κάθε μονομερής ενέργεια δεν θα θα νομιμοποιεί κανέναν και θα αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Άμπου Ρντάινα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα» είναι η πρόταση του Αμπάς, την οποία ανέλυσε στις 20 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τότε είχε ζητήσει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου, ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και να δημιουργηθεί ένας «πολυμερής μηχανισμός» που θα την επιβλέπει.

Ο Αμπάς βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, αφού υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις στη Βαλτιμόρη και αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Σάββατο.

Ο Σαέμπ Ερακάτ, ο «υπ' αριθμόν 2» της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) χαρακτήρισε «πρόκληση» τη μεταφορά της πρεσβείας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει εξελιχθεί σε εμπόδιο για την ειρήνη.«"Πρόκειται για πρόκληση για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς. Με αυτήν την απόφαση η κυβέρνηση Τραμπ απομονώνεται πλήρως και καθίσταται μέρος του προβλήματος και όχι πλέον μέρος της λύση», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, από τη Γάζα, ένα στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμπι Άμπου Ζούχρι, δήλωσε: «Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ συνιστά κήρυξη πολέμου εναντίον του αραβικού και μουσουλμανικού έθνους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να το ξανασκεφθεί».

Λίγο νωρίτερα ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ενδεικτικά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας είπε ότι 25 Παλαιστίνιοι που εκτόξευαν πέτρες κοντά στο τείχος ασφαλείας τραυματίστηκαν από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

Η πρεσβεία θα στεγαστεί αρχικά στη συνοικία Αρνόνα, στο κτιριακό συγκρότημα όπου σήμερα βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο και στην πρώτη φάση, μόνο ο πρεσβευτής και μια μικρή ομάδα του προσωπικού θα μετακομίσουν στην Ιερουσαλήμ.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή