Ζάεφ: Εφικτή η λύση πριν από το τέλος Μαρτίου

Ζάεφ: Εφικτή η λύση πριν από το τέλος Μαρτίου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κοινή πεποίθηση σε Αθήνα και Σκόπια, ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό πριν από το τέλος του Μαρτίου, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Δεν θα μας βοηθήσει αν καθυστερήσουμε επειδή υπάρχουν πάντα δυνάμεις που διαφωνούν με τη λύση», είπε, μεταξύ άλλων (Balkan Insight), ο κ. Ζάεφ, ο οποίος πρόσθεσε πως η λήξη του συνόλου των διαπραγματεύσεων έως τον Ιούνιο θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, πάνω απ’ όλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματικά θέλει να βρει μια λύση. Βλέπω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επίσης, κάνει προσπάθειες. Αλλά την ίδια στιγμή, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εμμέσως πλην σαφώς, εξακολουθεί να θεωρεί τη συνταγματική αναθεώρηση δύσκολη. «Και οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να εγείρουν ζητήματα που θα έκαναν μια λύση αδύνατη», απάντησε στη σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι είναι «ειλικρινά αφοσιωμένος» στην επίτευξη λύσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα, απομονώνει το πρόβλημα μόνο στο όνομα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πράγματα που θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία απλά θα μας απομακρύνουν από μια λύση», είπε. Σε αυτή τη διαδικασία τόνισε πως «πρέπει να καθοδηγούμαστε από τα γεγονότα». Και διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα δίλημμα «όταν πρόκειται για τη γεωγραφική ακεραιότητα της Μακεδονίας. Εμείς παίρνουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή