Ο Τραμπ υπονομεύει το ταξίδι της κόρης του

Ο Τραμπ υπονομεύει το ταξίδι της κόρης του

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξε η Νότια Κορέα στην κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, η οποία έφτασε χθες στη Σεούλ ώστε να παρακολουθήσει τη σημερινή τελευταία ημέρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και να παραστεί ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην αυριανή τελετή λήξης. Ωστόσο, το καλό κλίμα στη Χερσόνησο αναμένεται να καταποντιστεί λόγω της επερχόμενης ανακοίνωσης νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο, η Ιβάνκα δήλωσε πως «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παρακολουθήσουμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να εμψυχώσουμε την ομάδα των ΗΠΑ και να επιβεβαιώσουμε τη δυνατή και διαρκή δέσμευσή μας στους πολίτες της Δημοκρατίας της Κορέας». Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Κορέας έγραψε πως η Ιβάνκα Τραμπ «είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ αντί της διστακτικής Μελάνια». Η Ιβάνκα επρόκειτο να παραστεί χθες σε δείπνο με τον πρόεδρο Μουν Γιάε Ιν στη Σεούλ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Χερσόνησο. Στην τελετή λήξης αναμένεται να παραστεί και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας, ωστόσο η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η αμερικανική αντιπροσωπεία και η Ιβάνκα δεν θα έχουν μαζί τους κάποια συνάντηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται πως η περίοδος εκεχειρίας στην κορεατική χερσόνησο δεν θα διαρκέσει μετά τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρα από την επερχόμενη ανακοίνωση για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να εξοργιστεί από το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν σύντομα νέες κυρώσεις. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Reuters, τα μέτρα «θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο πακέτο των νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας».

Ισχυρές αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Νότιας Κορέας λόγω της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπροέδρου της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, καθώς κατηγορείται για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού «Τσεονάν» που οδήγησε 46 ναύτες στον θάνατο.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ θα ηγηθεί της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας στην τελετή λήξης, ενώ σε θεσμικό επίπεδο η Νότια Κορέα έχει επιδοκιμάσει την επίσκεψή του. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, περίπου 70 μέλη του κύριου αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ελευθερίας της Κορέας συμμετείχαν χθες σε διαδήλωση μπροστά από τον Κυανό Οίκο, ζητώντας την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή